Cât de poluat este aerul pe care îl respiri în fiecare zi. Un studiu recent a scos la iveală o concluzie îngrijorătoare pentru toți europenii. Aerul și praful din locuințe sunt mai toxice decât ți-ai fi imaginat.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că, în marile orașe, aerul este mai poluat decât în zonele rurale. Cercetările din ultima vreme au vizat calitatea aerului din țările europene, iar concluziile nu sunt deloc îmbucurătoare.
Oamenii de știință au analizat praful din locuințele din 10 țări europene. În urma cercetării realizate în 2011, aceștia au ajuns la concluzia că praful conține 197 de pesticide. Cu alte cuvinte, în casele europenilor se află un ”cocktail toxic”.
Aceste pesticide sunt toxice pentru sănătate. Cercetătorii susțin că cele 197 de pesticide sunt asociate cu declanșarea unor boli periculoase, precum cancer și pot inclusiv perturba sistemul hormonal.
Cercetătorii au reușit să identifice între 25 și 121 de pesticide într-o singură locuință. Au existat și cazuri unde numărul pesticidelor a fost mai ridicat și anume, în casele agricultorilor. Nu este de mirare, având în vedere că unii dintre ei folosesc pesticide pentru recolte.
Cercetătorii care au realizat acest studiu susțin că prezența pesticidelor în praf nu este deloc una întâmplătoare. De cele mai multe ori, acestea ajung în locuințe prin intermediul animalelor de companie sau prin intermediul încălțărilor.
”Avem multe studii epidemiologice care arată că diverse boli sunt asociate cu amestecuri de pesticide. Dacă nu ne descălțăm la intrare, aducem mult praf de afară. Animalele de companie sunt și ele o sursă.”, a spus profesorul Paul Scheepers, de la Institutul Radboud pentru Științe Biologice și de Mediu.
O altă sursă a prezenței pesticidelor în casă sunt produsele de consum pe care le aducem în locuință. Acestea sunt, de cele mai multe ori, tratate cu pesticide înainte de a ajunge pe rafturile supermarketurilor. De asemenea, tot pesticide au și tratamentele antiparazitare pe care posesorii de animale le folosesc pentru îndepărtarea căpușelor sau a puricilor.
Studiul a mai scos la iveală și faptul că în praf continuă să fie diclor-difenil-tricloretanul, așa zisul DDT. Chiar dacă a fost interzis încă din 1972, acesta a fost identificat în urma studiului.
Potrivit cercetătorilor, acest insecticid rămâne mult timp în natură după ce este folosit. Acesta, împreună cu alte ”substanțe chimice eterne” din clasa perfluoroalchilatelor și polifluoroalchilatelor nu se degradează.
”Poate că autoritățile ar trebui să țină cont de persistența chimicalelor. Stabilitatea chimică înseamnă persistență în mediu și acumulare în lanțul trofic. Cel mai probabil, în viitor vom descoperi probleme similare cu alte substanțe persistente.”, au mai spus cercetătorii.