Life

Cât de utile sunt alertele de dinaintea producerii unui cutremur. Explicațiile unui psiholog: “Pot induce o panică foarte mare”

Un psiholog a explicat cât de utile sunt alertele de dinaintea producerii unui cutremur. Acestea pot induce panică pentru unele persoane.
03.11.2022 | 09:39
Cat de utile sunt alertele de dinaintea producerii unui cutremur Explicatiile unui psiholog Pot induce o panica foarte mare
Cum pot fi oamenii afectați de alertele de dinaintea producerii unui cutremur. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un psiholog a explicat cât de utile sunt alertele de dinaintea producerii unui cutremur. Acestea i-ar putea afecta mai ales pe cei care suferă de anxietate.

Unele persoane pot fi afectate de alertele de dinaintea producerii unui cutremur, spune un psiholog

În această dimineață, unii români au fost avertizați de cutremurul care urma să se producă la 6.50. Acesta s-a produs în Zona Seismică Vrancea, județul Buzău.

ADVERTISEMENT

Utilizatorii telefoanelor cu sistem Android au primit o alertă cu aproximativ 3 secunde înainte de producerea seismului cu magnitudinea 5.4.

Psihologul Adriana Petrescu a explicat cât de mult îi ajută pe oameni o astfel de alertă. În opinia acesteia, unele persoane se mobilizează și reușesc să facă față situației dacă primesc o astfel de veste înainte de producerea unui cutremur.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, există și persoane pentru care astfel de avertizări produc o panică și mai mare.

Acele secunde de dinaintea unui seism, în care cineva primește avertizarea, nu sunt deloc utile pentru unii oameni. Cei care suferă de anxietate pot fi foarte afectați de aceste alerte.

ADVERTISEMENT

Psihologul este de părere că oamenii din România încă se gândesc la cutremurul din 1977 și de impactul pe care l-a avut atunci când are loc un seism.

“De foarte multe ori, un mesaj care precede un moment mai dificil, nu face altceva decât alertează în plus un om care este cu o bază anxioasă.

ADVERTISEMENT

Și acel om poate avea de la manifestări fizice până la manifestări emoționale cu amplitudine foarte mare.

Nu ajută. În cazul în care este un cutremur, acele trei secunde nu numai că nu ajută, dar pot induce o panică foarte mare.

Mă bucur că totuși nu a venit un mesaj de cutremur, pentru că nu trebuie să uităm că noi, în România, încă mai trăim sub acel mental colectiv al distrugerii cutremurului din 77.

Și încă mai este frică de supraviețuire. Oamenii sunt neîncrezători în sistemele de siguranță, în reacțiile lor.”, a explicat psihologul la Antena 3 CNN.

Ce sfat are psihologul pentru cei care suferă de anxietate

De asemenea, psihologul Adriana Petrescu are un sfat important pentru cei care se confruntă cu anxietatea. Aceștia ar trebui să facă cercetări despre cutremure și să înțeleagă faptul că pământul trebuie să-și facă loc pe plăcile tectonice, a explicat specialistul.

“Pentru cei care suferă de anxietate, pentru cei care își fac gânduri foarte multe și negative, aș sfătui să se ducă un pic în zona științei și să înțeleagă că și pământul respiră și are nevoie de a-și face loc pe plăcile tectonice.

Asta înseamnă că dacă se întâmplă acest lucru, e puțin previzibil să se întâmple un cutremur mai mare.”, a adăugat psihologul.

Cutremurul din această dimineață a fost cel mai puternic din România în ultimii doi ani. În 2022, cel mai mare cutremur de până acum s-a produs pe 16 ianuarie. Seismul de atunci a avut o magnitudine de 4.4.

ADVERTISEMENT
Tags: