News

Cât durează imunitatea după vaccinul anti-Covid? Devine imunizarea sezonieră? Răspunsurile lui Valeriu Gheorghiță

28.03.2021 | 17:52
Cat dureaza imunitatea dupa vaccinul antiCovid Devine imunizarea sezoniera Raspunsurile lui Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare (CNCAV), a dat explicații privind imunitatea obținută după vaccinul anti-Covid, dar și despre imunizarea sezonieră, despre care s-au vehiculat fel și fel de opinii în spațiul public.

Medicul afirmă că imunitatea după vaccinarea contra SARS-CoV-2 ar putea dura cel puțin 12 luni. Despre acest subiect, Gheorghiță a mai ținut să puncteze că în continuare sunt necesare mai multe date prin monitorizarea periodică a persoanelor vaccinate.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește tema imunizării sezoniere, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid din țara noastră a precizat că nu crede că se va ajunge la o vaccinare anuală, cum se întâmplă la gripă.

Cât durează imunitatea după vaccinul anti-Covid?

România are în acest moment trei ”arme” importante pe care le folosește în lupta cu pandemia, e vorba de cele trei vaccinuri: Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Pentru că mulți s-au întrebat cât durează imunitatea după primirea acestor seruri, răspunsul a venit de la cel mai înalt nivel.

ADVERTISEMENT

Medicul Valeriu Gheorghiță, aflat în fruntea CNCAV, a anunțat că imunitatea după vaccinarea anti-Covid ar putea dura cel puțin 12 luni. El a mai adăugat că, în continuare, în derulare sunt o serie de cercetări în acest sens.

În ceea ce privește eficienţa vaccinurilor împotriva unor noi tulpini de coronavirus, Valeriu Gheorghiţă a afirmat că în acest moment companiile Pfizer / BioNTech și Moderna evaluează adaptarea noilor vaccinuri pentru noile variante, africană și braziliană.

ADVERTISEMENT

”Cu siguranță vor exista aceste vaccinuri și, în cazul în care vom avea o prevalență crescută a acestor infecții, este posibil să efectuăm o a treia doză cu acest vaccin adaptat noilor tulpini”, a spus Gheorghiță la Antena 3.

Devine imunizarea anti-Covid 19 una sezonieră?

S-a vorbit mult în ultimele luni, după startul campaniei de vaccinare, despre faptul că imunizarea anti-Covid ar putea să devină una sezonieră, precum cea contra gripei. Medicul Gheorghiță a lămurit problema și a spus că atât el, cât și alți experți, nu întrevăd acest lucru.

ADVERTISEMENT

”În opinia mea, şi nu doar a mea, ci şi a experţilor, foarte probabil că nu va deveni imunizare anti-Covid una sezonieră.

E posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe şi e posibil să fie nevoie de o singură doză, e un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”, a mai spus dr. Valeriu Gheorghiţă, sâmbătă, la postul de știri citat.

Despre acest subiect, medicul a spus că acceptă posibilitatea ca unele persoane cu risc să fie nevoite să mai facă încă o doză de ser imunizator, însă deocamdată nu se poate afirma această ipoteză.

ADVERTISEMENT