News

Cât durează imunitatea la Covid-19, după ce te-ai vindecat. Anunțul făcut de OMS

22.10.2020 | 10:58
Cat dureaza imunitatea la Covid19 dupa ce teai vindecat Anuntul facut de OMS
ADVERTISEMENT

Cât durează imunitatea la Covid-19? Iată o întrebare la care, într-o perioadă critică pentru planetă, toată lumea dorește să afle un răspuns cât mai precis.

În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății a venit cu o serie de precizări și a încercat să ofere un răspuns cât mai clar.

ADVERTISEMENT

OMS avertizează că imunizarea oamenilor care au trecut prin această boală nu este una uniformă, iar anticorpii dezvoltați depind în mare măsură de forma avută de SARS-CoV-2 în organism.

OMS anunță cât durează imunitatea la Covid-19

Experții OMS anunță că imunitatea dată de infectarea cu noul coronavirus poate ține 7 luni. În același timp, aceștia atrag atenția că este posibil ca persoane care fac forme ușoare ale bolii, să nu dezvolte anticorpi sau să îi piardă mult mai repede, caz în care se pot reinfecta.

ADVERTISEMENT

Medicul Soumya Swaminathan, reprezentant al OMS și unul dintre comunicatorii organizației în criza pandemică afirmă că majoritatea pacienților dezvoltă anticorpi, însă aceștia nu sunt similari, ci depind de formele bolii.

”În acest moment, ceea ce ştim este că majoritatea oamenilor care fac COVID dezvoltă anticorpi.

ADVERTISEMENT

Putem spun că există o diferență la cei care sunt asimptomatici sau fac forme ușoare ale bolii. Se pare că printre ei sunt mulți care nu prezintă anticorpi detectabili.

Dar aproape toți cei care fac forme medii până la severe ale bolii au anticorpi. Până acum, studiile arată că pot dura până la 7 luni, cel puţin”, a spus Dr. Swaminathan, conform Digi24.

ADVERTISEMENT

Poziția OMS legată de imunitatea de turmă

O parte dintre țările planetei, unele cu succes, altele cu rezultate dramatice, au încercat să adopte, în pandemie, procedeul ”imunizării de turmă”. Reprezentanții OMS nu sunt deloc de acord cu această idee și spun că această modalitate poate duce la decese și morți inutile.

”Încercările de a atinge „imunitatea turmei” prin expunerea oamenilor la un virus sunt problematice din punct de vedere științific și lipsite de etică. Lăsarea COVID-19 să se răspândească prin populații, de orice vârstă sau stare de sănătate va duce la infecții, suferințe și decese inutile.

Marea majoritate a oamenilor din majoritatea țărilor rămân sensibili la acest virus. Sondajele de seroprevalență sugerează că în majoritatea țărilor, mai puțin de 10% din populație a fost infectată cu COVID-19.

Încă învățăm despre imunitatea la COVID-19. Majoritatea persoanelor infectate cu COVID-19 dezvoltă un răspuns imun în primele câteva săptămâni, dar nu știm cât de puternic sau durabil este acel răspuns imunitar sau cum diferă pentru diferite persoane.”, a mai spus Dr. Swaminathan, conform WHO.int.

ADVERTISEMENT