Life

Cât este, de fapt, rata la Prima Casă 2024. Banii pe care trebuie să-i dai lunar băncii. Suma e calculată pe o perioadă de 30 de ani

Cât ajungi să plătești, în 2024, rată pentru o locuință achiziționată prin Programul Prima Casă. Detaliile pe care nu mulți români le cunosc.
18.05.2024 | 17:48
Cat este de fapt rata la Prima Casa 2024 Banii pe care trebuie sai dai lunar bancii Suma e calculata pe o perioada de 30 de ani
Cât este rata pentru o locuință achiziționată prin Programul Prima Casă. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

În ultima vreme, românilor le surâde din ce în ce mai mult ideea de a deveni proprietari. Pentru că mulți nu dispun de suma necesară pentru a cumpăra o locuință, apelează la Programul Prima Casă. Iată cât a ajuns rata lunară, în 2024, aferentă achiziționării unei case prin acest program.

Ce condiții trebuie să îndeplinești dacă vrei să beneficiezi de Programul Prima Casă

La începutul acestui an, Programul Prima Casa a devenit, din nou, operațional. Pentru anul 2024, plafonul de garantare aprobat este de un miliard de lei. Spre deosebire de anii precedenți, programul a suferit câteva modificări.

ADVERTISEMENT

Prima și poate cea mai avantajoasă modificare pentru viitorii proprietari este reducerea costurilor notariale. Comparativ cu anii trecuți, în 2024, onorariile notariale sunt reduse cu 30%. Însă, aceasta nu este singura modificare.

Tot în 2024, au fost reduse și comisioanele de administrare cu 50%. Vestea bună este și că avansul a rămas tot de 5%, comparativ cu 15% cât este avansul solicitat de unele bănci. Tocmai din acest motiv, mulți români optează pentru Programul Prima Casă în detrimentul altor credite.

ADVERTISEMENT

Cei care vor să beneficieze de acest program, trebuie să știe că este obligatorie îndeplinirea anumitor condiții. Prima și cea mai importantă este dată de prețul locuinței. Noua casă trebuie să aibă valoarea maximă de 140.000 de euro.

Cât este rata pentru o locuință achiziționată prin Programul Prima Casă

În funcție de prețul casei se stabilește și avansul. În cazul locuințelor cu valoare până în 70.000 de euro, avansul solicitat este de 5%. Dacă prețul locuinței este de peste 70.000 de euro, avansul urcă la 15%.

ADVERTISEMENT

La fel de importantă este și cerința legată de calitatea viitorului proprietar. Pentru a beneficia de Programul Prima Casă trebuie să demonstrați că nu aveți în proprietate nicio locuință. Puteți beneficia de acest program dacă aveți o locuință mai mică de 50 mp și care nu a fost achiziționată anterior prin Programul Prima Casă.

Românii care vor să acceseze acest program trebuie să se asigure că pot plăti rata timp de 30 de ani. Rata lunară nu este deloc una mică și diferă în funcție de prețul locuinței cumpărate.

ADVERTISEMENT

De exemplu, pentru o locuință de 250.000 de lei, rata lunară pe o perioadă de 30 de ani este de 1.829 de lei. Desigur, rata va fi mult mai mare în cazul unei locuinței mult mai scumpe. Viitorii proprietari vor primi un scadențar unde le va fi precizată valoarea fiecărei rate lunare.

În continuare, pentru mulți români cea mai sigură opțiune este chiria. Mulți se feresc de ratele la bănci, mai ales că și piața locurilor de muncă este una instabilă. În București, tinerii preferă să stea în chirie, în timp ce proprietățile sunt ”vânate” de familiile cu copii.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”