News

Cât este pensia medie lunară în România. Suma de bani pe care o încasează acești români nu este deloc mare

Pensia medie lunară a crescut cu 0,7% în trimestrul al doilea. România are peste 5 milioane de pensionari.
18.09.2021 | 13:24
Cât este pensia medie lunară în România. Suma de bani pe care o încasează acești români nu este deloc mare
Cât este pensia medie lunară în România. Suma de bani pe care o încasează acești români nu este deloc mare. Foto - Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), pensia medie lunară a crescut cu 0,7% în trimestrul al doilea al anului faţă de primul trimestru. Astfel, valoarea medie la care s-a ajuns este de 1.661 de lei. Se remarcă diferențe mari în funcție de județ.

Numărul mediu de pensionari este în scădere cu 14.000 de persoane față de trimestrul precedent. În acest moment, România are 5.085.000 de pensionari. Totodată, INS anunță că numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.657.000 de persoane, în scădere cu 8.000 de persoane.

Pensia medie lunară în România este de 1.661 de lei

Un amănunt interesant este faptul că numărul mediu de pensionari a scăzut cu 47.000 de persoane, iar cel al categoriei aparţinând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 19.000 de persoane, față de trimestrul al doilea al anului precedent.

ADVERTISEMENT

În cel de-al doilea trimestru, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.601 lei, în creştere cu 0,3% faţă de trimestrul anterior.

Pensia medie lunară, diferențe mari în funcție de județ

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat semnificativ de la un județ la altul. Diferența dintre valoarea minimă şi cea maximă a fost 850 de lei, în trimestrul 2.

ADVERTISEMENT

Valorile cele mai mici s-au regăsit în:

  • 1.272 lei în judeţul Botoşani,
  • 1.279 lei în judeţul Giurgiu
  • 1.298 lei în judeţul Vrancea

Pensia medie lunară în România, cele mai mari valori înregistrate:

  • 2.122 lei în judeţul Hunedoara
  • 2.024 lei în Bucureşti
  • 1.889 de lei în judeţul Braşov
ADVERTISEMENT

Pensia medie în România. Raportul dintre pensionari și salariați este de 9 la 10

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10, conform Conform Institutului Naţional de Statistică (INS).

Acest raport prezintă variaţii semnificative în funcție de zona țării. Astfel, se înregistrează 4 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Ilfov, în timp ce în județele Teleorman, Giurgiu, Botoșani șo Vaslui sunt peste 14 pensionari la 10 salariaţi.

ADVERTISEMENT

Un alt aspect interesant este faptul că raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,2% în cel de-al doilea trimestru, în scădere faţă de raportul de 54,6% înregistrat în primul trimestru al anului.

Pensia medie lunară se calculează luând în considerare sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc. plătite de casele de pensii, conform Agerpres.ro.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 854. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri