News

Cât îi costă pe români școala copiilor. Bugetul s-a dublat față de anul trecut

Anul școlar 2022 - 2023 vine cu probleme serioase pentru părinți. De câți bani este nevoie pentru ca cei mici să meargă în unitățile de învățământ. Bugetul a explodat față de anul trecut
31.08.2022 | 14:51
Cat ii costa pe romani scoala copiilor Bugetul sa dublat fata de anul trecut
Cât îi costă pe români școala copiilor și ce sume au cheltuit pentru pregătirea celor mici. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Apropierea începutului de an școlar a venit cu probleme uriașe pentru părinți. Oamenii spun că abia au reușit să cumpere toate cele necesare și nu o dată au fost nevoiți să facă rabat de la calitate și cantitate. Concret, bugetul alocat pentru a trimite un copil la școală a sărit de 700 de lei, în condițiile în care familiile cu doi copii au făcut un adevărat efort pentru a rămâne pe o linie de plutire.

Cât costă să trimiți un copil la școală

Cumpărăturile au început încă din debutul lunii august, moment în care marile magazine n-au mai ezitat și au scos la raft oferte pe bandă rulantă. De altfel, părinţii s-au transformat în vânători de chilipiruri și au alergat de la un hipermarket la celălalt în speranța că vor apuca să achiziționeze produse cât mai ieftine.

ADVERTISEMENT

În mod evident, hainele au scos bani mulți din portofele, dar la fel s-a întâmplat și în cazul ghiozdanelor sau, culmea, rechizitelor. Războiul din Ucraina a aruncat în aer prețurile și când s-a tras linie părinții au constatat că aveau conturile subțiate serios.

O haină de toamnă, tricouri, cămăși, pantaloni și eventual ceva de încălțat, stilouri speciale pentru cei mici, pixuri, creioane, caiete de matematică sau tip dictando, caiete pentru biologie, geografie sau muzică, nu a existat produs care să nu coste mai mult în această toamnă. De altfel, la un simplu calcul, observăm cum suma totală cheltuită s-a dublat față de anul trecut.

ADVERTISEMENT

Un simplu ghiozdan costă câteva zeci de lei, dar cele branduite pot să ajungă și până la 300 de lei. Obiectele vestimentare au însemnat între 300 și 400 de lei, după caz. Rechizitele, în ciuda ofertelor din magazine, au scos și ele 200 de lei din buzunare. Vorbim despre sume impresionante, sume care au bubuit în familiile cu doi sau chiar mai mulți copii.

Deși uniforma nu mai este obligatorie, pot exista unități de învățământ care să ceară acordul părinților pentru ca, în clasele mici, aceasta să fie purtată. În funcție de locul de achiziție, uniforma pleacă de la 150 de lei și prețul ei poate să crească serios. Setul întreg include o cămașă și o bluză, o eventuală cravată, sacou, vestă și pantaloni, respectiv fustă pentru fete.

ADVERTISEMENT

Din lista de cumpărături nu poate să lipsească nici echipamentul sportiv. Este nevoie de o pereche de încălțăminte adecvată, dar și de un trening pentru ca cei mici să meargă la ora de sport. Prețurile pornesc de la 150 de lei și pot ajunge și la câteva mii, în funcție de bugetul fiecăruia.

În ciuda faptului că ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că școala online iese din discuție și că elevii vor continua să meargă în unitățile de învățământ, indiferent de situația COVID, părinții trebuie să fie pregătiți. Așadar, o tabletă sau un laptop se adaugă și ea cumpărăturilor, în cazul în care nu exista deja în casă.

ADVERTISEMENT

Nu s-a terminat aici pentru că debutul anului școlar vine și cu alte probleme. De exemplu, un copil care a intrat acum în clasa pregătitoare învață până la ora 10.30. După această oră merge acasă, acolo unde trebuie să fie cineva. Că vorbim despre un părinte sau bunic, copilul de 6 ani are nevoie încă de supraveghere atentă. Cine nu găsește înțelegere la locul de muncă are o singură variantă la îndemână.

Apelează la un after-school, subiect despre care FANATIK a scris AICI pe larg. Prețul unei asemenea unități pleacă de la 1200 de lei în sus, în funcție de mesele pe care cel mic le servește acolo sau activitățile de care are parte. Vestea bună este că în banii aceștia, copilul este ajutat să își rezolve temele pe care le primește la școală.

ADVERTISEMENT