Alex Dincovici, lector asociat la SNSPA și Universitatea din București și director general la Romanian Business Leaders, a fost joi, 14 noiembrie, invitatul reputatului om de televiziune Mihai Tatulici la TATULICI LA FANAT1K, emisiune difuzată live, de la ora 18:00, pe fanatik.ro.
În cadrul talk-show-ului politic și social, antropologul a vorbit despre sport și cum îi modelează acesta pe oameni după anumite tipare.
”Am studiat sportul și unul din lucrurile cu care am rămas din toată cercetarea mea a fost că instituția sportivă e atât de puternică încât normalizează oamenii care participă acolo după un anumit tipar.
Dacă te duci și încerci să te integrezi într-un anumit tip de sport vei fi modelat de regulile din sportul respectiv, indiferent de cum ai fi tu. Și regulile acelea funcționează după un tipar care merge, mai degrabă, pe parametrii masculini”, a declarat Alex Dincovici la FANATIK.
Mihai Tatulici a intervenit și afirmat că David Popovici, primul campion olimpic al nataţiei masculine din România, nu pare modelat de sistem.
”E modelat fizic de sistem, poate nu e modelat atât de mult de instituția sportului în sine ceea ce e admirabil, dar cred că este o excepție. E clar o excepție”, a afirmat specialistul.
Întrebat cum a reușit David Popovici să nu se contamineze, Alex Dincovici a răspuns: ”Cred că a avut noroc de părinți și de un mediu de antrenament care nu l-a ținut atât de mult doar în interiorul sportului și a făcut ca toată viața lui să fie despre asta, că aici este, de fapt, problema cu sportul”.
”Sportul este o instituție cvasitotală. Erving Goffman, un sociolog celebru, asocia termenul de instituții totale cu azilurile sau armata care îți acaparează complet viața”, a mai spus doctorul în sociologie la TATULICI LA FANAT1K.
Mai mult, el a menționat că sportul de performanță este ca o instituție penitenciară și asta pentru că reglementează fiecare aspect al vieții sportivului.
”Sportul este ca o instituție penitenciară, sportul de performanță cel puțin. Pentru că sportul de performanță presupune ca fiecare aspect al vieții tale să fie reglementat. Ce mănânci, când mănânci, cât de des mănânci cât de mult te antrenezi, cât te antrenezi, cât de mult te odihnești, cum te odihnești, cu cine te vezi, când te vezi”, a transmis Dincovici.
Totodată, specialistul a explicat cât de mult influențează viața intimă cariera sportivilor și a ținut să demonteze un mit care de ani de zile este alimentat inclusiv de unii antrenori din România.
”Sunt atât de multe discursuri pe care le-am auzit inclusiv la antrenori și la oameni care lucrează în domeniu la noi despre viața intimă și dacă e bine să ai viață intimă dacă ești sportiv de performanță sau nu, în preajma competițiilor. Sunt extrem de multe mituri și devine foarte intruzivă instituția aceasta de multe ori. Pe de altă parte, nici nu mai ai timp să mai ai viață dacă vrei să faci sport de performanță”, a conchis lectorul asociat la SNSPA și Universitatea din București.