Spre exemplu, în funcție de restaurant, o ciorbă de văcuță poate ajunge și la 26 de lei în Centrul Vechi, conform Antena 3. La această situație s-a ajuns după ce alimentele s-au scumpit cu peste 14% mai scumpe.
Proprietarii restaurantelor au motivat că nu au avut altă soluție și au fost obligați să modifice prețurile din meniuri. Unii dintre ei au făcut-o deja de câteva ori.
Alții susțin că o fac de la o săptămână la alta, în funcție de scumpirile alimentelor. Prețurile au ajuns atât de ridicate încât au atras și atenția turiștilor englezi.
Mari consumatori de bere, aceștia au observat că în Centrul Vechi al Capitalei nu au mai găsit bere la 10 lei, paharul. Și diferența nu este de doi, trei lei…
”Da, ei compară cu anii trecuți când veneau în vizită. Spre exemplu persoanele din Anglia sunt atente. Înainte dădeau pe un pahar de bere 10 lei. Acum plătesc cel puțin 17, 18 sau chiar 23, în funcție de loc.
Deci automat este semnificativă scumpirea. Se observă. Din ce în ce mai puțină lume vine, uneori. Oamenii preferă să meargă la supermarket să ia bere sau alcool”, a povestit Răzvan, unul dintre patronii intervievați.
Cea mai mare scumpire a fost remarcată la coastele de porc, conform patronului amintit anterior. Astfel, acestea au ajuns să coste aproape 50 de lei, deși nu cu mult timp în urmă puteai cumpăra o porție cu 35 de lei.
Și porția de paste a fost scumpită cu 3 lei, de la 30 la 33 de lei. Practic, se pare că un client va trebui să plătească cu cel puțin 3 lei în plus pentru fiecare preparat.
”Da, am umblat la prețuri pentru că s-au scumpit. Și nu așa că sunt mai scumpe și mergem înainte încă trei șase luni. Se scumpesc în fiecare săptămână. În fiecare săptămâna se schimbă prețurile la materia primă.
În special la ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, la făină, mezelurile, carne, orice. Am suferit foarte mult în toamnă și iarnă. A trebuit să aduc și bani de acasă”, a spus Francesco, un alt antreprenor din zonă.
Nici deserturile nu au scăpat de scumpiri. ”Această înghețată o vindeam înainte cu 8 lei o cupă, pentru două 15 lei iar pentru trei cupe 20 de lei. Acum pentru trei cupe plătim 25 de lei, deci cu 5 lei mai scump, că sunt toate scumpe.
Scumpirile sunt foarte mari, dar eu am o marjă pe care mi-o mențin și, dacă mie distribuitorul îmi crește prețul, automat că trebuie să scumpesc și eu. Crește prețul la vânzare”, a spus și Kanaan Jaber.
În acest context, patronii restaurante au subliniat că încearcă să păstreze echilibrul între scumpirile materiei prime şi preţurile produsului final. Dacă nu vor reuși, vor pierde mulți clienți, iar afacerilor lor vor fi în pericol.