News

Cât mai durează canicula? Șefa ANM vine cu vești proaste

Românii care sperau că vor scăpa de vreme complicată au parte de vești proaste, pentru că țara noastră e aproape de a fi acoperită de un val de caniculă.
06.07.2023 | 20:18
Cat mai dureaza canicula Sefa ANM vine cu vesti proaste
Cât mai durează canicula? Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Directorul de prognoză al ANM, Florinela Georgescu, a explicat de ce mai bine de jumătate din țară se află sub avertizări cod roșu de vreme rea, precum și de cod galben de ploi, vijelii și grindină, în timp ce cealaltă jumătate din țară este sub caniculă. La București la orele prânzului oamenii au resimțit chiar 39 de grade Celsius.

Cât mai durează canicula?

Experții vorbesc deja despre cea mai călduroasă lună de iunie înregistrată vreodată de când există acest sistem performant al monitorizărilor. Așadar, încălzirea globală își spune cuvântul și românii vor fi nevoiți să se obișnuiască tot mai mult cu această caniculă și cu seceta, o vreme caracteristică mai degrabă zonelor din Africa.

ADVERTISEMENT

”Până la sfârșitul zilei de astăzi vom avea instabilitatea atmosferică, în cea mai mare parte a țării, pe lângă codurile generale portocalii, este posibil să se mai adauge și mesaje de cod roșu pentru cantități deosebite de apă în timp scurt. Trebuie să adăugăm și faptul că există în vigoare și un cod hidrologic, cod portocaliu, pentru majoritatea râurilor din zonele de deal și de munte.

Mâine și poimâine, instabilitatea atmosferică urmează să se manifeste, mai ales în jumătatea de est a teritoriului, deci inclusiv în zonele care astăzi au avut temperaturi foarte ridicate, dar puțină instabilitate și mă refer aici la Muntenia, Dobrogea și partea de sud a Moldovei. Astăzi au fost 36-37 de grade, de mâine temperaturile vor scădea în toată țara, dar instabilitatea va apărea și în partea de sud-est a țării. Deci o ușoară răcorire.

ADVERTISEMENT

De săptămâna următoare, în special pe la jumătatea săptămânii, așteptăm temperaturi chiar mai ridicate decât cele pe care le-am înregistrat în ultimele două zile”, a declarat Florinela Georgescu la Antena 3 CNN. Dacă luna iunie li se pare exagerat de caldă, oamenii trebuie să știe că lucrurile vor fi și mai rele în iulie, ”luna lui cuptor”.

Practic, meteorologii au analizat această lună și au vorbit despre temperaturi mult mai ridicate comparativ cu cele specifice perioadei. ”Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, da cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile estice și sudestice”, au transmis specialiștii ANM.

ADVERTISEMENT

Situația pare să se complice în măsura în care zilele trec, iar finalul de iulie va deveni insuportabil, la fel ca și începutul lunii august. ”Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile”, au mai precizat meteorlogii ANM, când vine vorba de vremea din iulie.

Directorul ANM Elena Mateescu vorbea încă de acum o săptămână despre o vreme a extremelor. ”În continuare vom avea o vreme a extremelor meteorologice, semn că luna iunie ne-a adus o paletă diversificată din acest punct de vedere, de la caniculă și pe tot parcursul lunii, aproape zilnic, fenomene meteorologice extreme în cea mai mare parte a țării.

ADVERTISEMENT

Vorbim în mod deosebit de nordul Banatului, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, dar și nordul Moldovei, acolo unde, începând de la ora 14 până miercuri dimineață la ora 15 vorbim și de o atenționare meteorologică de cod galben ce vizează fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, averse, intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale de 55-70 de kilometri pe oră.

Pe arii restrânse vijelii și grindină și cantități de apă de 20-25 de litri pe metru pătrat, izolat, peste 30-40 de litri pe metrul pătrat. Informarea meteorologică rămâne în vigoare până mâine seară la ora 23, pentru că aversele vor continua pe parcursul zilei de miercuri, în mod deosebit în vest, centru și nord-ul țării”, a explicat Mateescu la Antena 3.

ADVERTISEMENT