News

Cât ne costă în plus organizarea alegerilor în timpul epidemiei de coronavirus

06.08.2020 | 14:36
Cat ne costa in plus organizarea alegerilor in timpul epidemiei de coronavirus
ADVERTISEMENT

Măsurile de protecție sanitară luate pentru ziua alegerilor locale reprezintă o cheltuială suplimentară a Guvernului pentru scrutinul din 27 septembrie. Guvernul a estimat la aproape 10.000.000 de lei cheltuielile pentru achiziționarea de echipamente de protecție și dezinfectant.

Potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului, Ministerul Sănătății va avea nevoie de 9.538.000 de lei pentru materialele sanitare necesare scrutinului.

ADVERTISEMENT

Banii vor fi alocați din fondul de rezervă al Guvernului, prevede proiectul actului  normativ.

Milioane de lei pentru măști, mănuși și dezinfectanți

(1) Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății pe anul 2020 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, la Cap 66.01 ,,Sănătate” Titlul 20 ,,Bunuri şi servicii” cu suma de 9538 mii lei destinată rezervei pentru situații speciale a Ministerului Sănătății. (2) Din suma prevăzută la alin. (1) Ministerul Sănătății achiziționează măști de protecție, mănuși și materiale necesare igienei și dezinfecției localurilor de vot”, stipulează proiectul de hotărâre.

Cum pentru fiecare membru al birourilor secțiilor de vot vor fi distribuite câte cinci  măști de protecție și cinci perechi de mănuși, iar în țară vor fi amenajate circa 19.000 de secții  de votare, se vor aloca 1.520.000 de lei pentru 1.900.000 de măști de protecție și încă 1.520.000 de lei pentru mănuși

ADVERTISEMENT

Pe lângă cele 3 milioane de lei, direcționate pentru protecția membrilor secțiilor de votare, alți bani vor fi necesari pentru măștile personalului de pază al secțiilor și al fiecărui alegător, precum și pentru dezinfecția localurilor de vot astfel că se va ajunge în final la 9,5 milioane cheltuiți în plus față de cât ar fi costat un scrutin desfășurat în condiții normale.

Deocamdată încă nu  se știu costurile totale ale alegerilor din 27 septembrie, întrucât instituțiile implicate nu au terminat de calculat sumele necesare. Prin comparație, alegerile locale din 2016 au costat circa 350 de milioane de lei, potrivit unei estimări realizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

ADVERTISEMENT

Președintele AEP, Constantin Mitulețu-Buică, a precizat, că alegătorilor  li se vor la dispoziție măști de protecție și dezinfectant, iar ștampilele de vot vor fi dezinfectate după fiecare utilizare. În urma unei discuții cu Comitetul Național pentru Situații Naționale de Urgență, va fi stabilit și un mod de circulație a persoanelor în interiorul secțiilor, de preferință ieșirea urmând să se facă pe altă cale de acces decât intrarea în secție