News

Cât ne poate proteja scutul de la Deveselu de un eventual atac al Rusiei. Ce echipament militar mai are România

Ministrul apărării a vorbit într-o emisiune TV despre soldații din țările alianței nord-atlantice care se află în România și despre scutul antirachetă de la Deveselu.
14.04.2022 | 07:09
Cat ne poate proteja scutul de la Deveselu de un eventual atac al Rusiei Ce echipament militar mai are Romania
Vasile Dâncu a explicat că scutul de la Deveselu are scop defensiv. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De la începutul războiului din Ucraina, statele de pe flancul estic al NATO au început să facă planuri și să ia măsuri suplimentare de apărare în cazul în care conflictul din estul continentului escaladează.

Cum este asigurată securitatea României?

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a vorbit la Antena 3 despre contingentul de soldați din țările NATO care află pe teritoriul țării noastre, echipamentele din dotarea armatei române, dar și despre scutul antirachetă de la Deveselu.

ADVERTISEMENT

Ministrul a explicat că, în acest moment, în România se află aproape 4.000 de soldați din statele NATO. Aceștia urmează să facă parte din grupul de luptă care va fi înființat în țara noastră sau din diferite misiuni ale alianței.

“În momentul de față, pe teritoriul țării noastre sunt peste 3.900 de soldați ai trupelor aliate, ne apropiem de 4.000”, a explicat ministrul.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai atras atenția și asupra armamentului armatei, explicând că România desfășoară un program de înzestrare continuă. De asemenea, el a vorbit și despre rachetele Patriot și Himars pe care țara noastră le-a achiziționat în ultimii ani.

“Avem în dotarea Armatei Române rachete Patriot și avem un program de înzestrare continuă. Avem baterii Patriot ale noastre. Avem și rachete Himars, din aceeași familie, care pot intercepta un atac cu rachete balistice”, a subliniat ministrul.

ADVERTISEMENT

Pe lângă soldații staționați în diferite baze din România, Dâncu a vorbit și despre cele trei portavioane din Marea Mediterană: “unul francez, unul italian și unul american, Harry Truman”.

Rolul scutului de la Deveselu

Scutul de la Deveselu reprezintă o parte importantă a arhitecturii de securitate a României și a flancului estic al NATO. Cu toate acestea, Dîncu a subliniat că acesta are doar un scop defensiv și că militarii ruși au fost invitați să se convingă de acest lucru.

ADVERTISEMENT

“Scutul de la Deveselu nu este foarte important în această perspectivă. El este defensiv, dar nu apără neapărat dinspre zona Flancului Estic. Are o altă orientare. (…) România i-a invitat pe ruși să vină să îl viziteze. Nu au venit. Rusia folosește foarte mult diplomația și comunicarea de o manieră ofensivă. Nu mai poți crede comunicatele Ministerului de Externe”, a mai declarat ministrul.

Este posibilă o armată europeană?

Vasile Dîncu a vorbit și despre proiectul unei armate europene care să elimine dependența statelor din Europa de sprijinul militar al Statelor Unite ale Americii.

Ministrul a explicat că, legat de acest proiect, România a atras atenția asupra costurilor ridicate asociate cu dubla finanțare a celor două alianțe militare.

“Marea problemă a fost una dintre propunerile României, de a considera că pilonul cel mai important al apărării noastre și a Europei este NATO și că nu vom putea finanța dublu și armata europeană și NATO”, a mai adăugat ministrul.

Cu toate acestea, ministrul a subliniat că, în ciuda eforturilor lui Vladimir Putin, conflictul din Ucraina a dus la o integrare a eforturilor de apărare europeană și a celor de apărare atlantică.

“Ce s-a întâmplat, însă, în două săptămâni: dintr-o dată în busola strategică, dacă vă uitați, sunt multe foarte importante pentru NATO, că se realizează integrarea între apărarea europeană și atlantică”, a subliniat ministrul.

ADVERTISEMENT