News

Cât plătesc românii din străinătate pe facturile la curent: ”Pe timp de zi, termostatul la 19 grade”

Românii din străinătate au aceleași probleme pe care le au și românii din țară cu plata facturilor la energie, pe fondul scumpirilor.
06.12.2022 | 09:05
Cat platesc romanii din strainatate pe facturile la curent Pe timp de zi termostatul la 19 grade
Cum se descurcă românii cu plata facturilor.
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, criza energetică din Europa a determinat guvernele să-și ajute cetățenii, iar majoritatea europenilor primesc diverse subvenții la plata facturilor.

Cât plătesc românii din străinătate pe facturi

Milioanele de români plecați la muncă își fac acum griji, în această iarnă, că au de plătit facturi mai scumpe cu 35% față de anul trecut, însă și mai mare bătaie de cap o au cei care locuiesc în țările cu ierni friguroase.

ADVERTISEMENT

Cu toate că toamna anului 2022 a fost relativ blândă și i-a scutit pe oameni de facturi exagerat de mari, iarna aceasta lucrurile s-ar putea schimba. Frigul s-a instalat deja în luna decembrie în majoritatea țărilor din UE, astfel că facturile vor urca cu siguranță, însă nimeni nu poate prezice cu cât.

Dacă țările și-au propus, la nivel de directivă europeană, să reducă consumul la orele de vârf cu 5%, să plafoneze veniturile producătorilor de energie electrică și să introducă o contribuție de solidaritate din partea întreprinderilor din sectorul combustibililor fosili, oamenii de rând au alte griji.

ADVERTISEMENT

În principiu, europenii se gândesc cum își vor plăti facturile dacă acestea vor fi de ordinul sutelor de euro sau poate mai mult. Așadar, totul se rezumă la modul în care guvernele europene reușesc să gestioneze situația și să își ajute populațiile.

În România, de exemplu, pensionarii cu venituri sub 2000 de lei vor primi un ajutor de 1400 de lei la încălzire, iar în Europa există ajutoare similare. Potrivit unui sondaj realizat pe Facebook, citat de România TV, mai mulți români din străinătate au povestit prin ce trec în aceste momente.

ADVERTISEMENT

Maria, bucătar în Germania de mai bine de 10 ani, a dezvăluit că statul a oferit 300 de euro ajutor cetățenilor, astfel că nu a fost resimțită prea tare criza energetică. Emma locuiește în Belgia și se descurcă momentan să-și plătească facturile, însă cu sacrificii și cu un ajutor de 100 de euro de la statul belgian.

”În casă, este mai rece cu 2-3 grade față de anii trecuți, însă am doi copii mici și nu îmi permit să las centrala oprită. Pe timp de noapte am o temperatură de 20,5 grade, iar pe timp de zi de 19-20 de grade. Anul trecut plăteam lunar 150 de euro pe gaz și curent, iar din vară factura a crescut la 281 de euro”, a explicat Emma.

ADVERTISEMENT

Robert locuiește în Suedia și plătește peste 500 de euro pe lună pentru a-și încălzi ”vila” pe care o deține.

”Acum încălzesc doar două camere și baia, iar cu peleți și curent ajung să plătesc între 4500 și 6000 de coroane suedeze pe lună, adică undeva între 415 și 551 de euro pe lună”, a explicat bărbatul.

ADVERTISEMENT