Românii care au împrumuturi la bănci primesc o nouă lovitură odată cu creșterea ROBOR. Cât a ajuns să plătească în plus un cetățean cu un credit de 70.000 de euro.
După mai multe luni în care s-a menținut la o valoare relativ constantă, indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a început din nou să crească accelerat.
Conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), în această săptămână ROBOR-ul a ajuns la 5,8 procente. Acest lucru nu este deloc îmbucurător pentru românii care au credite cu dobândă variabilă.
Periodic, acestor cetățeni li se actualizează în contract acest indice. Automat, ei vor avea parte de creșterea ratei. Un calcul simplu arată că, la un credit de 350.000 de lei (70.000 de euro) pe 30 de ani, un cetățean care plătea până acum 2.580 de lei pe lună va plăti cu 64 de lei în plus, notează Observator News.
Economiștii spun că această tendință de creștere a ROBOR este, din fericire, una temporară. Asta pentru că în aceste zile firmele își fac plățile către trezorerile statului.
Pe de altă parte, specialiștii îi sfătuiesc pe români să aibă grijă la aceste credite cu dobânzi variabile și să aleagă dobânda fixă, care este în continuare una sigură.
Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naţionale a României, vine și cu alte explicații legate de explozia nivelului dobânzilor din piață. Spune că acest fenomen este o consecință directă a creșterii semnificative a incertitudinii şi a nervozităţii în rândurile finanțatorilor internaționali ai țării.
”Creşterea nivelului dobânzilor din piaţă este o consecinţă directă a creşterii semnificative a incertitudinii şi a nervozităţii în rândurile finanţatorilor internaţionali ai ţării. Am observat în ultimele zile o scădere a lichidităţii interbancare pe fondul acestor incertitudini mai ample. De asemenea, s-a observat o deteriorare a fluxurilor de capital, acestea reversându-se, intrările de valută au devenit ieşiri, pe acelaşi fond de tensionare şi percepţie înrăutăţită a pieţelor internaţionale asupra României. Aceste evoluţii s-au dus pe dobânzi, au dus la creşterea dobânzilor din piaţa şi implicit la niveluri mai ridicate ale ROBOR.
Deci observăm o deteriorare/tensionare a condiţiilor financiar-monetare, ce vine dinspre pieţele financiare internaţionale, din nivelul mai ridicat de preocupare al acestora, mai exact pe fondul incertitudinilor politice sporite”, a explicat, pentru Agerpres, Cristian Popa.