News

Cât plătește statul pentru ajutoarele sociale? Ce planuri are ministrul Muncii pentru persoanele vulnerabile

07.02.2021 | 18:02
Cat plateste statul pentru ajutoarele sociale Ce planuri are ministrul Muncii pentru persoanele vulnerabile
ADVERTISEMENT

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a făcut public numărul persoanelor care au beneficiat de ajutor social în luna decembrie 2020. 

Cei mai mulți beneficiari au fost înregistrați în județele Dolj, Bacău și Buzău, iar suma totală plătită în acel interval s-a ridicat la 46,943 de milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că ministerul pe care îl conduce are în vedere alcătuirea unui pachet integrat de servicii pentru persoanele vulnerabile pentru a le include în societate.

Peste 175.000 de beneficiari de ajutor social în decembrie 2020

În luna decembrie 2020 au beneficiat de ajutor social 176.674 de români, cei mai mulţi fiind înregistraţi în judeţele Dolj (11.120), Bacău (9.609) şi Buzău (9.467), conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

ADVERTISEMENT

Suma medie plătită în decembrie 2020 de statul român beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 265,71 lei, iar suma totală plătită în acel interval s-a ridicat la 46,943 de milioane de lei.

La finalul ultimei luni a anului trecut erau suspendaţi de la plată 12.078 de beneficiari, cei mai mulţi din Dolj – cu 1.013 de beneficiari, Botoşani (924) şi Teleorman (727).

ADVERTISEMENT

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj – de 341,43 lei, Covasna (318,41 lei) şi Braşov (316,22 lei).

Pachet integrat de servicii pentru persoanele vulnerabile

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan a declarat că statul trebuie să vină cu un pachet integrat de servicii pentru persoanele vulnerabile pentru a le include în societate, nu doar să le ofere sume de bani.

ADVERTISEMENT

“În ceea ce priveşte eficienţa sprijinului pe care statul îl oferă persoanelor vulnerabile, apreciez că acest sprijin trebuie să fie ţintit şi cu măsuri integrate, pentru că nu este suficient ca, pentru un om necăjit, să vii doar cu o sumă de bani din partea statului, ci sprijinul statului trebuie să vină şi pe partea de educaţie, de sănătate, de consiliere, de incluziune în societate în general şi de integrare pe piaţa muncii pentru cei care pot să muncească”, a spus Turcan.

Potrivit oficialului guvernamental, Ministerul Muncii a demarat deja un proiect în acest sens: “Pentru persoanele care în momentul de faţă sunt beneficiare de ajutor social, să încercăm să-i identificăm pe cei mai vulnerabili, să creionăm serviciile sociale pe care statul le poate oferi acestora într-un mod integrat. De asemenea, cei care pot merge la muncă să fie consiliaţi şi direcţionaţi spre piaţa muncii”, a precizat ministrul.

ADVERTISEMENT