Life

Cât plătești întreținere la apartament sau garsonieră ca proprietar, chiar dacă nu ai chiriași. Regulamentul care i-a revoltat pe români

Cât plătesc întreținere proprietarii din România pentru o garsonieră nelocuită. În Capitală, sumele nu sunt deloc unele mici.
08.06.2024 | 17:37
Cat platesti intretinere la apartament sau garsoniera ca proprietar chiar daca nu ai chiriasi Regulamentul care ia revoltat pe romani
Cât plătesc întreținere proprietarii din România pentru o garsonieră nelocuită. Sursa foto: Facebook, Pixabay
ADVERTISEMENT

În marile orașe, majoritatea apartamentelor și garsonierelor sunt date în chirie. În momentul închirierii, obligația plății întreținerii le revine chiriașilor. Însă, în momentul în care chiriașii pleacă, chiar dacă nu mai stă nimeni acolo, proprietarii sunt cei care plătesc întreținerea.

În România, proprietarii care nu imobile goale, fără proprietari, sunt buni de plată

În România, o mare parte din locuințe sunt date spre închiriere de către proprietari. De obicei, este recomandat ca închirierea să se facă în baza unui contract. În acest fel, ambele părți au anumite siguranțe.

ADVERTISEMENT

Proprietarii care aleg să închirieze cu contract, trebuie să dea o anumită sumă de bani către stat. Chiar dacă la final suma cu care se aleg nu este tocmai una mare, măcar știu că totul este încheiat în termeni legali.

Chiriașii au și ei o serie de obligații, iar unele dintre ele sunt legate de administrația blocului. Lunar, aceștia trebuie să plătească o anumită sumă aferentă costurilor comune de la bloc. Surprinzător sau nu, suma aceasta se plătește și după ce imobilul rămâne fără locuitori.

ADVERTISEMENT

Dacă chiriașii aleg să plece, iar proprietarul nu mai închiriază nimănui, asta nu înseamnă că nu trebuie să mai plătească nimic către administrația blocului. Chiar dacă nu mai deschide nimeni ușa locuinței, proprietarul legal este bun de plată.

Cât plătesc în Capitală proprietarii pentru o garsonieră nelocuită

Potrivit buget.ro, sumele pe care proprietarii le au de plată diferă în funcție de tipul imobilului. În Capitală, de exemplu, pentru o garsonieră nelocuită, proprietarul va avea de plată între 250 și 300 de lei.

ADVERTISEMENT

Așa cum probabil era de așteptat, suma este mult mai mare în cazul apartamentelor cu 2 sau 3 camere. Pentru ele, proprietarii au de plătit chiar și 500 de lei. Asta îi revoltă pe români, mai ales că este vorba despre spații goale, care nu le generează niciun venit.

În sumele menționate pe care proprietarii le plătesc administrației de bloc, intră mai multe cheltuieli. Printre cele mai frecvente sunt apa caldă și apa rece, liftul, gunoiul, fondul de rulment, interfonul și altele.

ADVERTISEMENT

Nu doar proprietarii ale căror locuințe sunt goale au bani de dat. Cei care au locuințe închiriate trebuie să știe că, de la 1 ianuarie 2024, a fost introdusă o cotă forfetară de 20% din venitul brut. De asemenea, chiriașii care sunt persoane juridice trebuie să plătească și ele un procent de 10%.

ANAF îi sfătuiește pe proprietari să închirieze locuințele în baza unui contract. În acest fel, se asigură că primesc bani lunar de la chiriași, iar în cazul nerespectării anumitor clauze, îi pot evacua.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”