Life

Cât plătești la gaze, în funcție de gradele din casă. Puțini români știu

Cât de mare va fi factura la gaze în funcție de gradele din casă. Temperaturile scăzute îi determină pe români să scoată mai mulți bani din buzunar.
19.02.2025 | 22:36
Cat platesti la gaze in functie de gradele din casa Putini romani stiu
ADVERTISEMENT

Cât plătești la gaze în funcție de câte grade sunt în locuință. Cu vremea de afară, mulți se tem că vor trebuie să scoată sume imense din buzunar. Adevărul este, însă, că temperaturile cu minus atrag costuri mai mari.

Cât de mult plătești la gaze, în funcție de gradele din casă

Frigul de afară îi lasă pe români cu buzunarele goale. Zăpada din ultimele zile este motiv de bucurie pentru copii, dar adulții se tem de momentul în care vor primi facturile la gaze.

ADVERTISEMENT

Căci, față de lunile trecute, când temperaturile au fost mai ridicate, s-ar putea dubla. Fiecare grad în plus pe termostat se reflectă direct în costul facturii, adăugând sume considerabile la cheltuieli.

Astfel că, românii au început deja să-și facă calcule. „O să plătesc ceva. Eu am şi centrală. Cu siguranţă poate o să mi se dubleze”, a spus cineva. „Undeva cu vreo 20-30% mai mult faţă de lunile anterioare. Până într-o mie de lei. Destul de mult. În jur de 23-22 de grade, cam pe aici”, crede altcineva că va plăti, conform observatornews.ro. 

ADVERTISEMENT

Cu cât e mai frig afară, cu atât crește și consumul de gaz. Ca să ai 22 de grade în casă, la zero grade afară consumi cam 76 kWh, dar dacă temperaturile scad la -15, consumul sare la 106 kWh. Asta înseamnă că factura poate crește de la 700 la aproape 1.000 de lei.

Iar dacă vrei și mai multă căldură, pregătește-te să scoți și mai mulți bani din buzunar. Orice grad peste 19°C adaugă cam 10% în plus la consum. Dacă ai seta 25°C, factura ar putea fi cu aproximativ 60% mai mare.

ADVERTISEMENT

Factură mai mică la gaze. Cum poți face economie

Cât gaz consumi depinde și de izolația casei sau de cât de bună e centrala. Dacă ții temperatura mai jos, plătești mai puțin, iar în camerele unde nu stai, poți închide caloriferele. Un alt truc e să nu oprești complet centrala când pleci de acasă. Dacă o pornești de la zero, va consuma mai mult decât dacă o lași să mențină o temperatură constantă.

ADVERTISEMENT

„În luna februarie anul acesta, temperaturile sunt mai scăzute, cu o medie zilnică cu 8 grade mai puţin faţă de luna februarie a anului trecut. E şi normal când e frig şi ger afară să consume gaz mai mult”, a spus Ion Sterian, director Transgaz.

„Consumul de gaz creşte cu până în 20%. În acest moment consumăm aproximativ 180.000 de metri cubi pe oră. Există posibilitatea să mai fie nevoie de gaz suplimentar”, a explicat și Claudiu Creţu, directorul ELCEN.

Gazul necesar în plus va fi adus din import, la prețuri care urcă aproape zilnic. Deși România este cel mai mare producător de metan din Europa, importă acum 12 milioane de metri cubi pe zi.