S-au scumpit destul de mult cartofii prăjiți din restaurante, astfel încât au ajuns să fie considerați un moft. Românii sunt șocați de prețurile din meniuri.
Cartofii prăjiți, una dintre cele mai populare garnituri din restaurante, au ajuns să aibă prețuri care îi determină pe mulți să se gândească de două ori înainte să-i comande. Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar dacă vor să-și ia o porție.
În timp ce prețul cartofilor proaspeți a rămas relativ același pe piețele din România, conform datelor de la Institutul Național de Statistică, lucrurile stau cu totul altfel în restaurante, scrie romaniatv.net. Un kilogram de cartofi costă între 3 și 5 lei în piață. Dar, odată ce sunt transformați în cartofi prăjiți, prețul lor crește spectaculos.
Dacă vrei să te bucuri de o porție de cartofi prăjiți în oraș, va trebui să plătești mai mult decât ai fi anticipat. Desigur, prețurile diferă în funcție de locație și restaurantul de unde sunt comandați.
Situația este cu adevărat surprinzătoare în Centrul Vechi al Capitalei, unde o porție de doar 250 de grame costă 19 lei. Acest preț este de aproximativ 20 de ori mai mare decât costul materiei prime, o diferență care i-a șocat pe clienți când au văzut nota de plată.
Când vine vorba de cartofi congelați, un kilogram costă între 7,5 și 18 lei, în funcție de marca aleasă și țara de origine. Indiferent de tipul cartofilor folosiți, cantitatea de ulei necesară rămâne aceeași, explică bucătarii. Ba mai mult, unii specialiști consideră că, în anumite cazuri, cartofii congelați pot avea un gust mai bun.
Reprezentanții industriei HoReCa spun că majorările se datorează costurilor tot mai mari pentru personal și cu utilități, care se reflectă inevitabil în prețul final al produsului.
Pentru cei care preferă să mănânce în mall-uri sau în lanțurile de fast-food, prețurile sunt similare cu cele din Centrul Vechi. Diferența este că aici porțiile sunt mai generoase, ajungând la 500 de grame, tot pentru 19 lei.
Pentru cei curioși să afle cât economisesc gătind acasă, calculul este simplu. O porție de 500 de grame preparată în propria bucătărie costă maximum 7,5 lei dacă folosești cartofi congelați. Dacă alegi cartofi proaspeți din piață costă doar 5 lei, conform sursei citate.