News

Cât pot câștiga copiii dacă părinții depun, anual, 1.200 de lei în programul Junior Centenar. Suma este una uriașă

Programul Junior Centenar, lansat în 2019, prezintă numeroase avantaje pentru fiecare copil. Suma uriașă primită, la majorat, dacă părinții depun, anual, 1.200 de lei.
29.11.2022 | 09:01
Cat pot castiga copiii daca parintii depun anual 1200 de lei in programul Junior Centenar Suma este una uriasa
Suma uriașă obținută de un copil la vârsta de 18 ani, dacă părinții depun anual 1.200 de lei în programul Junior Centenar. Sursa foto: economedia.ro
ADVERTISEMENT

Orice părinte și-ar dori ca, la majorat, copilul său să beneficieze de o sumă importantă de bani. Un program lansat în 2019 de Guvern este soluția ideală.

Ce este programul Junior Centenar, lansat de Guvern în 2019

În noiembrie 2018, Guvernul condus atunci de Viorica Dăncilă a adoptat un mecanism de economisire pentru copii: contul de economii ”Junior Centenar”.

ADVERTISEMENT

Statul deschidea, la Trezorerie, un cont special de economisire pentru fiecare copil. De la naștere până la majorat, aici părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului pot depune bani, iar statul contribuie cu o primă anuală.

Programul a fost lansat oficial din 2019. Fiecare copil din România are un cont individual de economii ”Junior Centenar” deschis la Trezorerie. Până în prezent, doar 2% din ele sunt utilizate.

ADVERTISEMENT

Prin acest program, părinții pot economisi sume importante pentru copii. De exemplu, la fiecare 1.200 de lei depuși anual de părinți în conturile copiilor, statul oferă 600 lei. În plus, la sold (exceptând prima) statul mai oferă o dobândă de 3%.

  • ATENȚIE: Pentru sume mai mici de 1.200 de lei, statul nu mai oferă prima de 600 de lei, ci aplică doar dobânda.
ADVERTISEMENT

La vârsta majoratului, titularul contului, reprezentantul legal al acestuia sau succesorul legal al minorului, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont.

Suma primită de un copil la 18 ani dacă părinții depun, anual, 1.200 de lei

Sumele pe care le obține un copil la împlinirea vârstei de 18 ani nu sunt deloc de neglijat.

Astfel, în ipoteza în care un adult face depuneri minime, de 1.200 lei pe an timp (100 de lei pe lună) de 18 ani, la majoratul copilului suma totală ce poate fi retrasă din cont va fi de 32.448 lei, cu peste 10.000 de lei peste suma depusă.

ADVERTISEMENT

În scenariul în care s-ar depune lunar, 150 de lei, adică 1.800 de lei pe an, la 18 ani copilul retrage peste 65.000 lei, cu 28.000 lei mai mulți bani decât au fost depuşi la naștere, notează Observator News.

Sumele existente în contul individual de economii Junior pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, în cazul unor situaţii deosebite.

”În cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv: boli infecțioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice și intoxicații;

În cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromotorie;

În cazul decesului titularului contului”, se arată pe site-ul oficial al programului.

De notat că nu există o condiționare ce ține de o vârstă minimă. Cu alte cuvinte, pentru orice copil sub 18 ani se pot depune banii la Trezorerie.

ADVERTISEMENT