News

Cât rezistă coronavirusul pe pâinea ambalată și cea neambalată. Experiment românesc

25.09.2020 | 21:49
Cat rezista coronavirusul pe painea ambalata si cea neambalata Experiment romanesc
ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la Universitatea din București arată că virusul SARS COV 2 poate rămâne pe pâinea neambalată chiar și 3 ore.

Reprezentanții ROMPAN susțin însă că și în pandemie cea mai cumpărată pâine este cea mai ieftină, care nu are niciun ambalaj.

ADVERTISEMENT

Medicii spun că virusul nu se transmite pe cale digestivă, dar ne putem infecta dacă ducem mâna la ochi sau la nas, de pildă, după ce am atins pâinea sau ambalajul cu virus, scrie protv.ro.

Cercetătorii au declarat că virusul SARS COV 2 rezistă 3 ore pe pâinea neambalată

Pâinea ambalată din rafturi este atinsă de mai multe persoane în fiecare zi, ceea ce poate transfera particule și grăsimi ce pot rămâne pe ambalaj chiar și 3 zile, arată un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din București. Pâinea este însă protejată de folie.

ADVERTISEMENT

Oamenii de ştiinţă au recoltat probe de la 30 de persoane infectate cu SARS COV-2 internate la spitalul Matei Balş şi au contaminat artificial atât pâinea ambalată, cât şi bucăţi de pâine neambalate. Au constatat că pe pâinea neambalată virusul rezista cel puţin 3 ore.

 „Concluzia este că virusul este remanent, adică el există pe eşantioanele din pâine un anumit interval de timp după care rămân doar fragmente ARN, care nu prezintă un pericol atât de mare. O a doua concluzie a fost că virusul nu poate să penetreze materialul din polipropilena, din care este confecţionat ambalajul, motiv pentru care s-a constatat că este mult mai sigur să folosim pâinea ambalată”, a spus Cornelia Nechita, cercetător al Universității București.

ADVERTISEMENT

Clienții sunt reticenți cu privire la cumpărarea pâinii, însă insistă asupra faptului că ambalajul poate fi dezinfectat.

„Sigur că transmiterea nu se face pe cale digestivă, doar că putem să atingem, de exemplu pâinea sau un alt aliment care este contaminat, ducem mâna la gură, la nas şi la ochi şi atunci există riscul de a ne infecta. Sigur că dacă mâinile rămân în permanenţă curate suntem feriţi de acest lucru, dar cel mai sigur este că aceste alimente să fie ambalate”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecționist.

ADVERTISEMENT

Cel mai recent studiu făcut de ROMPAN, arata ca romanii prefera totuşi pâinea neambalata, cumpărată direct din brutarii. În acelaşi timp este şi cea mai accesibilă ca preţ.

„Spune că este un studiu comandat, ca alţii au interese să li se vândă lor pâinea şi că nu a văzut pe nimeni să se infecteze de la pâinea din brutării, că în Franţa se vând baghetele la fel dintotdeauna. Că oamenii au încredere şi pâinea din brutarii e sigură pentru consum”, a declarat președintele ROMPAN.

Fiecare roman consuma în medie în jur de 78 de kilograme de pâine pe an.

ADVERTISEMENT