ADVERTISEMENT
News

Cât rezistă, de fapt, anticorpii Covid-19 după trecerea prin boală. Rezultatele unui nou studiu

Un nou studiu al oamenilor de știință a scos în evidență durata de rezistență în organism pentru anticorpii Covid-19, după trecerea prin boală.
Autor: Adrian Baciu | 20.07.2021 | 13:39
Cât rezistă, de fapt, anticorpii Covid-19 după trecerea prin boală. Rezultatele unui nou studiu
Cât rezistă, de fapt, anticorpii Covid-19 după trecerea prin boală. Rezultatele unui nou studiu. Sursa foto: hepta.ro

De la începutul pandemiei de Covid-19, oamenii de știință au încercat să afle un răspuns la o întrebare esențială pentru cei afectați de noul virus: Cât rezistă anticorpii SARS-CoV-2 după trecerea prin boală?

ADVERTISEMENT

Cea mai recentă cercetare, efectuată de Universitatea din Padova – Italia și Imperial College London din Marea Britanie, a scos în evidență faptul că imunitatea se întinde până la 9 luni.

Rezultatele unui nou studiu: cât rezistă, de fapt, anticorpii Covid-19 după infectare

Specialiștii implicați în studiu au testat peste 85% din cei 3.000 de locuitori din Vo ‘, o localitate din Italia, în februarie și martie anul trecut.

ADVERTISEMENT

Apoi, peste circa 9 luni, în noiembrie 2020, cetățenii italieni au fost testați din nou, pentru pentru a se afla nivelul de anticorpi împotriva Covid-19.

Studiul, publicat în revista Nature Communications, a constatat că 98,8% dintre persoanele infectate în februarie și martie au prezentat niveluri detectabile de anticorpi și în noiembrie.

ADVERTISEMENT

Mai mult, cercetătorii au constatat că nivelurile de anticorpi ”se menţin ridicate”⁣, indiferent dacă persoana infectată a dezvoltat sau nu simptome de Covid-19.

”Nu am găsit nicio dovadă că nivelurile de anticorpi dintre infecțiile simptomatice și asimptomatice diferă semnificativ. Asta sugerează că intensitatea răspunsului imun nu depinde de simptome și de severitatea infecției”, a declarat autorul principal al studiului, Ilaria Dorigatti, de la Imperial College, conform NDTV.com.

ADVERTISEMENT

Creșteri ale nivelurilor de anticorpi, sesizate de cercetători

Oamenii de știință din Italia și Marea Britanie implicați în studiu au declarat că s-au detectat chiar şi cazuri de creştere a nivelului de anticorpi, ceea ce sugera ”potenţiale reinfectări”⁣ şi un posibil ”⁣impuls dat sistemului imunitar”⁣.

În prezent, majoritatea estimărilor, inclusiv cele ale producătorilor, sugerează faptul că vaccinurile contra coronavirusului oferă cel puţin şase până la opt luni de imunitate împotriva variantelor iniţiale, cu toate că studiul efectuat de Universitatea din Washington şi publicat luna trecută în jurnalul Nature sugerează că imunitatea ar putea fi ”pentru totdeauna”⁣, în funcţie de tipul de vaccin utilizat.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să continuăm să monitorizăm persistenţa anticorpilor pentru perioade mai lungi de timp”⁣, a atras atenţia Enrico Lavezzo de la Universitatea din Padova, conducătorul echipei de cercetători.

Ilaria Dorigatti, un alt medic care a luat parte la studiu, a evidențiat importanța imunizării în această perioadă.

ADVERTISEMENT

”Este clar că epidemia nu s-a încheiat, nici în Italia, nici în străinătate. Cred că este de o importanță fundamentală să continuăm să administrăm prima și a doua doză de vaccin, precum și să consolidăm supravegherea, inclusiv urmărirea contactelor”.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!