News

Cât sunt, în realitate, pensiile și salariile în România. Analiza Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii

Românii știu cât câștigă, fie că e salariu sau pensie, însă cât valorează în realitate acest venit și care e puterea de cumpărare?
07.11.2022 | 07:50
Cat sunt in realitate pensiile si salariile in Romania Analiza Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii
Cât e un salariu real în România? Foto: Economica.net
ADVERTISEMENT

Iulian Stănescu, cercetător științific la Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV), transmite că nivelul real de trai al românilor poate fi calculat în baza a doi indicatori.

Cât sunt salariile și pensiile reale în România?

Experții subliniază faptul că o creștere de 10% nu e cu adevărat impresionantă, atunci când inflația se apropie de 20%.

ADVERTISEMENT

”Avem doi indicatori foarte importanți atunci când vorbim despre veniturile populației, de bunăstarea materială a populației României: câștigul salarial mediu net sau salariu mediu net în termeni nominali și reali.

Nominal, care este valoarea sa reală, ce se întâmplă dincolo de valoare, care fluctuează, cât de multe bunuri și servicii poți să cumperi cu acei bani. Și celălalt este pensia medie reală.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește salariu mediu net nominal, avem media pe 2020-2022 inclusiv valoarea din august 2022”, și-a început expertul discursul.

În teorie, punctează cercetătorul, românii au salarii mai mari cu 10% față de anul trecut, însă cifrele pot fi înșelătoare pentru că majoritatea oamenilor au, în continuare, salarii mici.

ADVERTISEMENT

În anul 2022, cel puțin în cele 8-9 luni pe baza cărora avem date statistice, avem de-a face cu o creștere de aproape 10 % în termeni nominali, deci asta înseamnă că au crescut, să spunem așa, plățile făcute salariaților, au crescut, dar cei mai mulți nu au simțit.

Și avem o inflație care se apropie de 16 %. Acum sunt câteva amendamente care trebuie neapărat făcute. Atunci când vorbim în România de salariu mediu, trebuie să avem în vedere că majoritatea salariaților chiar înspre 60 % poate chiar două treimi se află sub acel salariu mediu, de fapt.

ADVERTISEMENT

Pentru că avem unele salarii foarte mari, atunci salariul mediu net este tras în sus de acele salarii mari și discutăm de niște sume care sunt ceva mai mari decât beneficiază în mână în fiecare lună salariații din România”, a completat Stănescu.

Matematic vorbind, raportată creșterea salariilor și pensiilor la inflație, de fapt acestea scad cu 6%, explică Iulian Stănescu.

Or, al doilea lucru pe care aș vrea să-l subliniez este că dacă avem de-a face cu o scădere, să zicem de 6-7 % în termeni reali, ce înseamnă lucrul respectiv?

Înseamnă că cei care resimt o scădere a puterii de cumpărare a salariului lor, resimt, de fapt, o scădere mai mare decât acel 6-7 % pentru că acel 6-7 % este o medie în care intră și cei cărora le-au crescut salariile și în termeni nominali și în termeni reali, și celor la care au rămas la fel salariile. Deci, dacă ne referim la cei cărora le-au scăzut salariile în termeni reali, atunci acea scădere este mai mare de 6 %.

Ce înseamnă acel 6 %? Înseamnă că dacă am avut 1.000 de lei pierd 60 de lei în putere de cumpărare. Și atunci este bine să ne uităm la perioade în care în trecut a scăzut salariul mediu net, a scăzut puterea de cumpărare a salariaților.

Pentru că atunci ne putem da seama dacă a fost în trecut o perioadă de recesiune și ne putem aminti de acea recesiune și ce a însemnat ea în ceea ce privește standardul de viață al gospodăriei noastre, al prietenilor, cunoscuților noștri, ce înseamnă lucrul respectiv.

Or, o scădere de șase puncte procentuale este mai mult decât am avut în perioada anilor 2009-2010 poate este comparabil cu ceea ce a fost în anii 2009-2010 cumulativ”, a explicat Iulian Stănescu în direct la Antena 3.

ADVERTISEMENT