News

Cât te costă, de fapt, să conduci o Dacia Spring. Plătești de 10 ori mai puțin la suta de kilometri decât cu o mașină obișnuită

Costurile necesare curentului electric pentru Dacia Spring pot fi optimizate intensiv, iar banii necesari nu sunt deloc mulți.
11.09.2022 | 13:25
Cat te costa de fapt sa conduci o Dacia Spring Platesti de 10 ori mai putin la suta de kilometri decat cu o masina obisnuita
Care sunt, de fapt, costurile de alimentare pentru o Dacia Spring. Sursa foto: Marcel Banu, electromobilitate.com.
ADVERTISEMENT

Dacia Spring devine o mașină din ce în ce mai populară, fiind preferată de cei care doresc un automobil full electric, dar care nu vor să cheltuie o avere pentru un astfel de vehicul.

Ce costuri presupune Dacia Spring

Unii dintre românii care au achiziționat mașini Dacia Spring sunt preocupați de multe aspecte legate de aceasta și chiar țin jurnale de bord în care arată cheltuielile cu vehiculele. Astfel, e ușor să-ți dai seama cât de rentabilă este o astfel de mașină și dacă ar merita să faci tranziția de la un motor clasic către propulsia electrică.

ADVERTISEMENT

Marcel Banu este posesor de Dacia Spring și a făcut un bilanț după 11 luni de când are Dacia Spring, mașina fiind achiziționată în octombrie 2021.

Acesta spune că a plătit 8.026 de euro pentru vehicul, la cursul valutar de atunci, beneficiind de reduceri obținute prin programele Rabla și Rabla Plus. Costul inițial al mașinii era de 18.550 de euro.

ADVERTISEMENT

Asigurarea RCA îl costă 446 de lei, CASCO mai costă 509 lei, iar extra garanția, cea mai costisitoare, a fost 2.842,68 de lei.

Marcel Banu a făcut revizia mașinii la 30.000 de kilometri și a plătit 200 de lei pentru aceasta. A trebuit să cumpere și un set de anvelope de iarnă, care au mai costat 760 de lei.

ADVERTISEMENT

Cât costă pe suta de kilometri șofatul cu Dacia Spring

Probabil cel mai intrigant aspect este cel legat de ”plinurile” făcute mașinii. Din octombrie 2021 și până în prezent, șoferul Daciei Spring a condus 46.753 de kilometri. A plătit pentru curentul necesar 2.099,57 de lei.

Cât înseamnă asta, mai exact? 5,09 lei pe suta de kilometri, după calculele făcut de Marcel Banu însuși, conform electromobilitate.com.

ADVERTISEMENT

În comparație, dacă ai o mașină care consumă 6 litri de benzină la suta de kilometri, acoperirea acestei distanțe te-ar costa 43,2 de lei, în condițiile în care ai plăti 7,2 lei pe litru, conform prețurilor medii la zi din București. În cazul în care mașina ta are nevoie de motorină, la un consum similar ai plăti 8,4 lei pe litru sau 50,4 lei la suta de kilometri.

Așadar, drumurile cu Dacia Spring reușesc să fie de aproape 9 ori mai ieftine decât cu o mașină obișnuită ce nu are un consum exagerat de mare.

Șoferul recunoaște că există și anumite limitări în cazul unei mașini electrice: ”Într-adevăr, bateria destul de mică a Springului creează mici frustrări dar, tot răul spre bine, întotdeauna pauzele sunt dictate de baterie și asta mă obligă să-mi revizuiesc cunoștințele de a citi o hartă și de a ochi stațiile de încărcare de pe traseul ce urmează să-l parcurg și asta chiar nu mă deranjează”, spune Marcel Banu.

ADVERTISEMENT