În această perioadă, gospodinele pun murături pentru iarnă, dar cât costă acum, având în vedere scumpirile din ultima vreme?
Deși toate produsele s-au scumpit, inclusiv legumele, românii nu încetează să pună murături, așa cum fac în fiecare toamnă. Murăturile sunt delicioase, dar și sănătoase, conform nutriționiștilor.
Românii sunt mai cumpătați acum, de când au crescut prețurile, însă nu renunță să cumpere diverse legume pentru a le pune la murat.
Clienții cumpără și fructe pentru murat, cum ar fi pepenii, care și-au dublat prețul. Anul trecut, un kilogram de pepeni pentru murat era 3 lei, iar acum a ajuns la 6 lei.
La piață, un kilogram de gogonele a ajuns să coste 6 lei, iar un kilogram de castraveți 7 lei. Varza rămâne cea mai ieftină și se vinde cu 2,5 lei pe kilogram, potrivit Observator News.
Chef Florin Vechiu, bucătar chef din Iași, le propune gospodinelor o variantă pentru a face economie de spațiu și bani, dar și pentru a se bucura de gustul cât mai multor legume puse la murat.
“O să facem o varză tocată, băgată în ardei gras. Roşii, morcov, castravete feliuţe, varză.
Această reţetă e pentru gospodinele ce nu au atât spaţiu şi ar vrea să aibă gustul fiecărei legume.”, a explicat bucătarul pentru sursa citată.
Și prețul oțetului a crescut destul de mult față de anul trecut, însă acesta este necesar pentru murături, care nu ar ieși la fel de bune fără el.
O bucătăreasă din Maramureș a dezvăluit de ce pune hrean și cimbru la murături pentru ca acestea să iasă delicioase. Aceste două ingrediente sunt bune mai ales pentru castraveții la oțet, care vor ieși perfect dacă le folosești.
Toate ingredientele trebuie luate din grădină și trebuie alese soiuri românești, acestea fiind cele mai bune.
“Murăturile se pun cu hrean, cimbru şi mărar. Castraveții trebuie să vină din grădină, totul din gradină nu din Spania unde am lucrat eu 20 de ani.”, a explicat bucătăreasa, potrivit Observator.
Și condimentele sunt foarte importante atunci când punem murături. Piperul boabe este foarte util și le dă un gust delicios murăturilor, iar sarea trebuie să fie nelipsită.
Sunt necesare și alte ingrediente, cum ar fi usturoiul, foile de dafin, boabele de muștar, pătrunjelul și mărarul (proaspăt sau uscat).