În 2025, nu doar prețurile caselor, apartamentelor și terenurilor s-au scumpit, ci și costurile pentru renovarea apartamentului. Plata pentru muncitorii care realizează renovări este mult mai mare, fiind vorba despre un trend cauzat și de majorarea prețurilor la materialele de construcții.
În contextul acestor scumpiri, de departe cei mai avantajați sunt antreprenorii și agențiile imobiliare, dar mai ales meșterii și muncitorii în construcții. Comparativ cu anul 2020, un meseriaș va câștiga în 2025 dublu de pe urma muncii sale la renovarea unui apartament.
Principalul vinovat, spun specialiștii, este inflația în creștere și piața imobiliară dezechilibrată în ceea ce privește prețurile. Un muncitor a explicat cum s-a schimbat piața renovărilor în urma unei întrebări a unui internaut pe Facebook.
„Vreau să îmi renovez apartamentul cu 3 camere, 87 metri pătrați, așa că am testat piața. Și nu, nu locuiesc în Cluj unde totul costă dublu, nici în București, unde prețurile sunt pe aproape cu Clujul. Am vorbit cu trei firme din Brașov cât m-ar costa renovarea dacă încep la sfârșit de ianuarie sau în februarie și m-a luat cu amețeala. Unii mi-au spus 58.000 de euro, alții 60.000 și unii 70.000, unde mi-au zis că intră și munca lor.
Păi de 70.000 de euro îmi iau încă un apartament, cum să dau atâția bani? Dar știți ce e interesant? Chiar înainte de pandemie i-am luat fiicei mele un apartament aproape identic, nefinisat, atunci m-a costat nici 20.000, cu tot cu munca oamenilor. Nu pot să cred unde s-a ajuns. Poate că atunci am prins eu niște meseriași mai ieftini, dar totuși…Sunt curios cât câștigă meșterii ăștia, am înțeles că au devenit o nouă castă și sunt mai bogați ca judecătorii”, a fost mesajul persoanei de pe grupul de Facebook.
Meșterul care a răspuns, printre alții, la postare, susține că el câștigă din renovările caselor din România cât primea pentru aceeași muncă în Germania, respectiv 3.500-4.000 de euro pe lună.
„Domnule, eu câștig exact cât câștigam în Germania în construcții. Cam 3.500-4.000 de euro pe lună, în funcție de lucrări. În 2023 m-am întors acasă, nu mai merita să stau departe. Nu știu cât era înainte de pandemie în țară, lucram afară pe atunci”, a scris respectivul muncitor.
Alți utilizatori au recunoscut și ei că prețurile s-au mărit considerabil în ultimii patru ani.
„La Sibiu e cam dublu. Eu am renovat garsoniera cu 25.000, vecinu` și-a renovat cu vreo 12.000 când era la început pandemia. Și tot a zis că e scump”, a scris un internaut, iar răspunsul a venit de la un alt meșter, care susține că fiecare muncește ce știe pentru a-și câștiga existența, indiferent de prețul cerut: „Trebuie să trăim și noi din ceva, nu putem lucra gratis. Când te duci la medic nu își cere bani? Când te duci la avocat nu îți cere? Când mergi la cumpărături nu plătești produsele?”.
Un internaut a punctat și faptul că, în costul total cerut de firmele menționate de autorul postării intră și materialele de construcții folosite la renovarea apartamentului: „Atenție, în cei 70.000 de euro nu intră doar banii meșterilor, intră și materialele de construcții. Dacă vrea să i se refacă instalația electrică, țevile, parchet, gresie, faianță, zugrăvit și aranjat nu e scump”.
Ca să detensioneze atmosfera cauzată de prețurile astronomice cerute de unii muncitori, unii internauți au făcut și glume, spunând că parcă s-ar cere renovarea vreunui palat, la așa costuri.
„Spuneți-le că nu renovați Palatul Élysée sau Palatul Buckingham, ci o amărâtă de cușculie într-un bloc românesc. Vă zic eu, nici în astea două locuri n-ar fi așa factură! Cred că nici defuncta regină a Angliei nu plătea atâta pentru renovarea palatului”, a scris cineva.
„Am un vecin meseriaș în construcții. Și-a luat mașină cu 60.000 de euro, în vacanțe merge numai pe Coasta de Azur și întoarce banii cu lopata. A zis bine cine a zis că au devenit ca o castă. Ca și casta notarilor și a judecătorilor, numai că ăștia sunt cam analfabeți”, a comentat altul. „Costă munca și costă materialele, nu ne mai înjurați degeaba”, a mai fost o replică la postarea de pe internet.