Ouăle sunt un aliment versatil și fac parte din meniul zilnic al multor persoane. Dacă vrei să profiți la maxim de beneficiile acestora, trebuie să știi că există un anumit timp de fierbere al lor.
Ouăle reprezintă una dintre cele mai comune variante de mic dejun. Multe persoane aleg să le consume fie fierte, fie sub formă de omletă. Totuși, puțini sunt cei care știu care este timpul ideal de fierbere al ouălor.
Părerile sunt mereu împărțite, însă, Mihail Pautov a venit cu recomandări esențiale pentru toți consumatorii de ouă. Medicul a postat pe pagina sa de TikTok un videoclip unde a explicat cât ar trebui să lași ouăle la fiert pentru a te bucura de beneficiile lor.
Doctorul Mihail Pautov susține că un ou nu ar trebui lăsat niciodată la fiert doar două minute. În acest timp, oul nu se va găti suficient, ceea ce înseamnă că va fi mult mai greu de digerat.
”Un ou fiert timp de două minute este foarte puțin făcut. O să fie greu de digerat, iar absorbția proteinelor și digestia lor din acest ou se va face foarte greu. Un ou gătit timp de patru minute în apă clocotită nu este complet gătit.”
În schimb, cele mai recomandate variante sunt ca oul să fie fiert 6 minute sau chiar de la 8 minute în sus. Potrivit medicului, cu cât oul va fi procesat mai bine termic, cu atât organismul va absorbi mult mai ușor toate proteinele.
”Ideal este ca albușul să fie complet gătit. Gălbenușul poate să fie ușor moale. Ideal și cel mai bine absorbibil este când și gălbenușul este complet gătit. Oul fiert timp de șase minute este varianta care se apropie de cea mai bună digestie.
Cele mai bune variante sunt la 8 minut, 10 minute și tot așa. Cu cât îl procesăm mai bine termic, cu atât digestia și absorbția acelor proteine o să fie mai bună.”, a spus Mihail Pautov.
Ouăle sunt o sursă importantă de proteine, minerale și vitamine. Sunt recomandate a fi consumate la micul dejun, dar și pe post de gustări. Datorită conținutului ridicat de vitamina A, D, E, K, B2 și B12, ouăle ajută la reducerea consumului caloric.
De asemenea, ouăle conțin și zinc și seleniu, ceea ce ajută la buna funcționare a creierului, dar și a ficatului. Potrivit specialiștilor, consumate moderat, ouăle contribuie la evitarea adaosului de grăsimi nesănătoase.