News

Cât timp durează imunitatea de după infecția cu Covid-19. Rezultate încurajatoare ale unui nou studiu

14.01.2021 | 13:57
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au realizat un studiu care a avut rezultate încurajatoare cu privire la imunitatea dobândită de infecția cu Covid-19. Potrivit acestora organismul este protejat pentru câteva luni.

Cercetătorii de la Public Health England au condus un studiu care a arătat că majoritatea persoanelor care au fost infectate cu SARS – CoV – 2 sunt protejate de reinfectare pentru aproximativ cinci luni. Totuși, experții avertizează că există posibilitatea unei reinfectări și riscul de a răspândi virusul.

ADVERTISEMENT

Analizele au arătat că persoanele care au fost infectate au prezentat un risc cu 83% mai mic de a lua virusul, comparativ cu cei care nu au avut niciodată Covid-19. Cu toate acestea, experții îndeamă respectarea regulilor, chiar dacă oamenii au fost sau nu infectați, scrie BBC.

Cât timp durează imunitatea de după infecția cu Covid-19. Rezultate încurajatoare ale unui nou studiu

Prof. Susan Hopkins, cea care a condus studiul, a declarat că rezultatele acestuia au fost încurajatoare, spunând că imunitatea a durat mai mult decât se temeau unii oameni, dar protecția nu a fost nicidecum absolută. În schimb, ea a explicat că unii dintre oamenii reinfectați au avut un nivel ridicat al virusului, chiar și fără simptome, iar riscul de transmisie era prezent.

ADVERTISEMENT

„Acest lucru înseamnă că, chiar dacă credeți că ați avut deja boala și sunteți protejat, puteți fi liniștit că este foarte puțin probabil să dezvoltați infecții severe, dar există totuși riscul că ați putea dobândi o infecție și a o transmite altora”, a explicat profesorul. „Acum mai mult ca oricând, este vital să rămânem cu toții acasă pentru a proteja serviciile de sănătate și a salva vieți”, a adăugat Hopkins.

Aproximativ 21.000 de lucrători din domeniul sănătății din Marea Britanie au fost testați în mod regulat din iunie până în noiembrie, anul trecut, pentru a descoperi dacă sunt infectați sau dacă au fost în trecut.  Testele au indicat că dintre oamenii care nu aveau anticorpi împotriva virusului, sugerând că este posibil să nu-l fi avut niciodată, 318 au dezvoltat potențiale noi infecții în acest interval de timp.

ADVERTISEMENT

Dintre cele 6 614 de persoane care aveau anticorpi, doar 44 au dezvoltat noi infecții. Oamenii de știință vor continua să monitorizeze oamenii care lucrează în domeniul sănătății timp de un an, pentru a vedea cât durează imunitatea.

De asemenea, cercetătorii vor analiza îndeaproape cazurile de infecție cu noua tulpină a virusului, care nu era răspândită la momentul acestui studiu, și vor observa imunitatea participanților care primesc vaccinul. Dr. Julian Tang, expert în virusuri la Universitatea din Leicester, a declarat că rezultatele au fost liniștitoare pentru angajații din domeniul sănătății.

ADVERTISEMENT

„Administrarea vaccinului după recuperarea de la Covid-19 nu este o problemă și probabil va crește imunitatea naturală”, a explicat Tang. „Vedem acest lucru și cu vaccinul antigripal sezonier. Deci, sperăm că rezultatele acestei lucrări vor reduce anxietatea multor colegi care lucrează în domeniul asistenței medicale, care au îngrijorări legate de infectarea cu Covid-19 de două ori”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT
Tags: