News

Cât timp ne pot proteja anticorpii după infectarea cu noul coronavirus. Anunțul care ne dă speranțe.

05.11.2020 | 16:40
Cat timp ne pot proteja anticorpii dupa infectarea cu noul coronavirus Anuntul care ne da sperante
ADVERTISEMENT

În timp ce întreaga lume se confruntă cu valul doi al pandemiei de coronavirus, experții din domeniul sănătății fac eforturi uriașe să deslușească misterul din spatele acestei boli și, totodată, să descopere cele mai bune metode prin care poate fi combătută. Un studiu recent arată că anticorpii ne pot proteja pe o perioadă îndelungată de timp.

Mai exact, potrivit Institutului Joao Lobo Antunes de Medicină Moleculară (IMM) din Portugalia, la 90% dintre pacienți, aceștia pot fi detectați chiar și până la șapte luni după infectare. De asemenea, s-a stabilit că bărbații produc în primă fază mai mulți anticorpi decât femeile, dar nivelurile se reglează ulterior.

ADVERTISEMENT

Studiul a demarat în luna martie, când Portugalia înregistra primele cazuri de îmbolnăvire. Cercetătorii au reușit atunci să creeze un test serologic sensibil, specific şi versatil pentru maladia provocată de virusul SARS-COV-2.

Corpul uman poate produce anticorpi și după 7 luni de la infectarea cu COVID-19

Cu ajutorul unor medici de la Hospital Center Lisboa Norte, echipa de cercetători a început să monitorizeze nivelurile de anticorpi în cazul a 300 de pacienţi şi profesionişti din domeniul sanitar, alături de peste 200 de voluntari care au fost urmăriţi după ce s-au infectat cu noul tip de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Rezultatele acestui studiu, care s-a întins pe o perioadă de şase luni, a pus în evidenţă un model clasic de răspuns imunitar până în cea de-a şaptea lună după infectare, cu o creştere rapidă a nivelurilor de anticorpi în primele trei săptămâni după simptome, urmată de o reducere ulterioară.

În faza iniţială de răspuns, rezultatele noastre arată că, în medie, bărbaţii produc mai mulţi anticorpi decât femeile, dar nivelurile se echilibrează în timpul fazei rezolutive şi sunt similare la ambele sexe în lunile ulterioare infecţiei cu SARS-CoV-2”, a explicat Marc Veldhoen, conducătorul proiectului.

ADVERTISEMENT

Ce legătură există între anticorpi și severitatea bolii

Publicate în European Journal of Immunology, rezultatele studiului indică, de asemenea, că nivelurile de anticorpi produşi de organism sunt determinate de severitatea bolii, nu de vârsta pacientului respectiv, cum s-a considerat în primă fază.

Colaborând cu Institutul portughez pentru sânge şi transplant (IPST), Veldhoen a confirmat „o activitate robustă până la cea de-a şaptea lună după infectare la o mare parte din indivizii testaţi anterior”.

ADVERTISEMENT

Lunile care vor urma vor fi esenţiale pentru evaluarea robusteţii răspunsului imunitar sau a posibilităţii de reinfectare”, a explicat coordonatorul acestui proiect.

ADVERTISEMENT