Cât timp poți păstra laptele deschis în frigider? În general, o sticlă de lapte are cam un litru și poate nu o folosești pe toată. Uneori poate mai adaugi puțin la o cafea, sau o cantitate mai mică în diferite mâncăruri.
Laptele, fie el proaspăt, fie el pasteurizat, necesită o atenție sporită. Deși credeai poate că poți păstra laptele deschis în frigider chiar și o săptămână, iată că în realitate, pot exista câteva probleme.
Cât timp poți păstra laptele deschis în frigider, de fapt? Laptele poate fi folosit în numeroase rețete și nu lipsește din frigiderul nimănui. Poate fi utilizat în deserturi, la micul dejun, dar și în diferite rețete, precum cea pentru piureul de cartofi.
Iar în general, cele mai multe persoane achiziționează lapte ambalat, pasteurizat. Acesta nu trebuie fiert înainte de consum, având în vedere faptul că bacteriile care grăbesc alterarea laptelui sunt distruse prin pasteurizare.
Pe de altă parte, dacă vorbim despre laptele de casă, proaspăt, acesta trebuie dat în clocot, iar mai apoi răcit și depozitat la frigider. Cât timp poți păstra laptele deschis în frigider, de fapt? Nu mai mult de trei zile.
Iar acest interval e valabil atât pentru laptele pasteurizat, după ce s-a deschis ambalajul, cât și pentru laptele de casă. Practic nici măcar nu contează termenul de valabilitate trecut pe ambalaj, care este destul de mare.
Odată ce cutia de lapte a fost desigilată, aceasta trebuie consumată într-un interval de 48-72 de ore. Mai există însă și alte metode de păstrare pentru lapte, însă puține persoane optează pentru ele.
Exemplu este congelarea laptelui. Laptele proaspăt poate fi congelat și păstrat timp de câteva luni la temperaturi sub 0 grade. De altfel vorbim despre o perioadă de până la 3 luni, conform specialiștilor.
Importantă este însă temperatura de păstrare. E recomandat ca acesta să stea la -18 grade. Pe de altă parte, există și posibilitatea ca odată dezghețat, laptele să își schimbe consistența pe care o avea la început.