Poate te-ai întrebat la un moment dat cât timp poți păstra legumele proaspete. Nu de puține ori se întâmplă să cumpărăm cantități mari de ceapă, cartofi, ori ardei, dar să le folosim treptat.
Ulterior ne dăm seama că legumele s-au stricat. De vină poate fi în primul rând depozitarea, dar și timpul în care acestea au stat fără să fie gătite. Astfel, este bine să cunoști câteva detalii importante.
Sunt persoane care depozitează legumele la frigider, în timp ce altele aleg să le pună în cămară, dacă au această posibilitate. Sunt însă niște reguli care trebuie luate în calcul când vine vorba de păstrare.
Mai exact, poți păstra legumele proaspete mai mult timp dacă nu le depozitezi împreună. Există o ladă în frigider special concepută pentru acest lucru și care te ajută să le separi. Sunt legume care se strică mai ușor, iar altele rezistă mai mult timp.
Spre exemplu, legumele care cresc în pământ și cele care au coajă tare rezistă mai mult timp. Asta înseamnă că poți păstra legumele precum cartofi, morcovi, sau ridichi proaspete mai multă vreme.
Acestea ar trebui depozitate în lădițe, într-o cameră rece, chiar într-un subsol. Totodată, ele trebuie să stea departe de lumina directă a soarelui ori de altă sursă de căldură. Și totuși cât de mult rezistă?
Specialiștii spun că ne putem bucura de legumele care cresc în pământ până la 2 și chiar și 3 luni dacă sunt depozitate corect. De cealaltă parte, legumele care au coaja tare, adică vinete sau ardei, pot fi păstrate timp de 3-4 săptămâni într-o cameră rece sau la frigider.
Dacă ar fi să vorbim despre legumele care au coajă subțire, lucrurile sunt diferite aici. Mai exact, castraveții, păstăile de fasole, roșiile, ori dovleceii nu rezistă mai mult de 7-10 zile la frigider.
La rândul lor, varza sa sau conopida se strică destul de repede. Acestea nu pot fi păstrate în frigider mai mult de o săptămână. Un alt detaliu important e legat de două legume cu miros puternic și anume ceapa și usturoiul.
Acestea au coaja subțire, dar uscată. Astfel, e recomandat ca acestea să nu fie ținute în frigider. O alegere mai bună ar fi un beci sau o cămară, unde să existe aerisire și unde lumina soarelui să nu intre.