Uneori vopsim mai multe ouă roșii de Paște decât ajungem să mâncăm, sperând că vor rezista la frigider. Chiar dacă se păstrează o vreme, specialiștii avertizează că, după sărbători, e mai sigur să le evităm.
Ouăle sunt printre cele mai sănătoase și hrănitoare alimente, bogate în proteine și nutrienți esențiali. Astfel, sunt recomandate pentru includerea în alimentație. În plus, creștinii au tradiția de a pregăti ouă roșii de Paște.
Însă, trebuie acordată importanță cantității, căci, deși au beneficii pentru creier, sistem imunitar, vedere și chiar pentru oase, nu au termen de valabilitate nelimitat. Specialiștii avertizează că nu trebuie păstrate în frigider mai mult de o săptămână, atâta timp cât sunt ținute într-un recipient etanș, pe raftul din interior al frigiderului.
Mai mult decât atât, ouăle fierte nu ar trebuie congelate, deoarece le va fi afectată textura, devenind apoase și neplăcute. Ouăle crude, în schimb, pot fi ținute chiar și pentru cinci săptămâni, fără a fi spălate, pentru a nu îndepărta stratul care protejează coaja.
De asemenea, chiar dacă nu a trecut o săptămână de când ai pregătit ouăle de Paște, este recomandat să faci un test suplimentar. Dacă acestea au coaja lipicioasă sau au un miros neplăcut, nu este indicat să le consumi.
Ouăle sunt o sursă valoroasă de proteine, grăsimi bune și o mulțime de vitamine și minerale. Printre nutrienții esențiali se regăsesc vitaminele A, D, E, B12, B2 (riboflavină) și B5. Ouăle au în compoziție și colină – un nutrient important pentru buna funcționare a creierului și a inimii.
Ouăle contribuie la menținerea masei musculare, susțin sănătatea creierului și pot fi de ajutor în controlul greutății. Cercetările recente arată că, atunci când sunt consumate cu măsură, nu cresc riscul de boli cardiovasculare, contrar ideilor mai vechi, notează romaniatv.net.