Nu multă lume știe cât de mult timp poate păstra anumite alimente în frigider. Iar acest lucru poate deveni un adevărat pericol pentru organismul nostru. În cele mai rele cazuri se poate ajunge chiar și la o intoxicație alimentară.
Cât timp poți să păstrezi ouăle și mezelurile în frigider? Pentru că s-a încheiat perioada Paștelui, cu siguranță mulți dintre noi au rămas cu numeroase preparate. De la ouă fierte vopsite, până la mezeluri, friptură și nu numai.
Când trebuie să le aruncăm și cât timp le putem consuma? Acest lucru diferă în funcție de fiecare preparat în parte. Spre exemplu, ouăle sunt extrem de rezistente în frigider. Dacă sunt păstrate în condiții optime, acestea pot rezista chiar și până la trei săptămâni.
Acestea nu trebuie puse însă pe ușa frigiderului niciodată, ci pe rafurile înalte. În acest mod sunt evitate fluctuațiile de temperatură. Ouăle fierte în schimb, rămase de la Paște și nu numai, rezistă cu mult mai puțin.
Acestea pot fi păstrate în frigider maxim o săptămână. Iar această regulă se aplică doar dacă ouăle au fost depozitate corect. Ce înseamnă acest lucru? Este indicat să le ținem în recipiente închise ermetic precum caserole, astfel încât să fie evitată absorbirea mirosurilor din frigider.
De asemenea, în cazul lor se recomandă să fie ținute pe partea de jos a frigiderului. Acolo temperatura este cu mult mai constantă decât pe restul rafturilor ori pe ușă. Cât rezistă mezelurile în frigider? Dacă le achiziționăm sigilate, atunci nu avem de ce să ne facem griji.
Pe de altă parte, dacă cumpărăm mezeluri la vrac sau deschidem pachetul, atunci trebuie să le consumăm în maxim 6 zile. Pe de altă parte, cârnații proaspeți și alte mezeluri proaspete pot fi congelate și atunci rezistă până la două luni de zile.
Cât rezistă carnea în frigider? Contează în primul rând dacă este gătită sau nu. Carnea de curcan sau de pui care este crudă nu trebuie ținută la frigider mai mult de două zile. Dacă o congelăm în schimb o putem păstra chiar și 12 luni.
Dacă vrem să punem carnea gătită la frigider în schimb, aceasta trebuie consumată în maxim 4 zile. Iar asta doar dacă este păstrată în recipiente închise ermetic. De asemenea este esențial ca aceasta să fie răcită la temperatura camerei înainte de a fi pusă în frigider.
Iar unele reguli se aplică și în cazul peștelui. Acesta rezistă la frigider maxim 3 zile dacă e preparat. La fel ca și în cazul cărnii de pui ori de curcan însă, el trebuie răcit la temperatura camerei și depozitat într-un recipient închis.
Maioneze în schimb rezistă cu mult mai mult. Motivul îl reprezintă conținutul ridicat de grăsimi. Practic aceasta nu este atât de sensibilă la creșterea bacteriilor. Astfel, o putem păstra la rece chiar și două luni după ce a fost deschisă.