News

Cât timp rămâne coronavirusul în aer. Concluzia cercetătorilor din SUA

14.05.2020 | 14:57
Cat timp ramane coronavirusul in aer Concluzia cercetatorilor din SUA
ADVERTISEMENT

Cât timp rămâne coronavirusul în aer după o convorbire dintre persoane? Iată o întrebare la care cercetătorii de peste ocean au oferit un răspuns menit să ne pună pe gânduri.

Cât timp rămâne coronavirusul în aer. Concluzia cercetătorilor din SUA

De la apariția sa pe planetă, noul coronavirus a fost caracterizat ca o maladie extrem de ușor transmisibilă. Acum, specialiștii vin cu un alt studiu menită să ne pună în gardă.

ADVERTISEMENT

Conform rezultatele obținute de a cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate din SUA și a Universității din Pennsylvania, vorbirea timp de un minut într-un spațiu restrâns ar putea genera cel putin 1.000 de “stropi de infectare” care conțin particule COVID-19.

Odată emanate în aer, aceste particule sunt extrem de rezistente. Studiul oamenilor de știință americani, citat de CNN, indică faptul că aceste picături ar putea rămâne în atmosfera aerului respirabil peste opt minute.

ADVERTISEMENT

Un alt studiu vine și spune că aceste particule ar putea fi suficiente pentru a genera o infecție dacă cineva le-ar fi inhalat.

Expresia ”Rămâi sănătos”, analizată din punct de vedere al picăturilor generate

Printr-un experiment similar, cercetătorii au cerut unei persoane să repete fraza “Stai sănătos” într-un spațiu care simulează o incintă cu aer închis.

ADVERTISEMENT

Conform oamenilor de știință, expresia a fost aleasa deoarece unul dintre sunetele sale, ”th”, generează stropi în procesul de vorbire din limba engleză.

După ce persoana a spus acea replică, cercetătorii au folosit un laser pentru a urmări ce s-a întâmplat cu stropii de vorbire după au ieșit din cavitatea bucala.

ADVERTISEMENT

Picăturile s-au micșorat treptat pe măsură ce se evaporau și au plutit în aer pana la dispariția lor. În urma analizelor care au avut la bază aceste observații, cercetătorii au concluzionat că aceste particule pot fi inhalate de alții și pot provoca noi infecții cu coronavirus.

  • 4.452.820 de oameni din întreaga lume sunt infectați cu noul coronavirus la această oră
ADVERTISEMENT