Life

Cât timp rezistă, de fapt, ouăle fierte de Paște în frigider. N-ai voie să le păstrezi mai mult timp

Cât timp este recomandat să ții ouăle de Paște în frigider. Cât de repede ar trebui să le consumi, de fapt, astfel încât să nu îți pui sănătatea în pericol.
20.04.2025 | 14:37
Cat timp rezista de fapt ouale fierte de Paste in frigider Nai voie sa le pastrezi mai mult timp
Câte zile pot rezista ouăle de Paște în frigider. Sursa foto: Pexels
ADVERTISEMENT

Cât zile rezistă ouăle fierte de Paște în frigider. Dacă nu le consumi în timp util, acest aliment aparent inofensiv poate reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate.

Câte zile este recomandat să păstrezi ouăle de Paște în frigider

Fără doar și poate, una dintre cele mai importante tradiții de Paște este vopsitul ouălor. Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paște a românilor, fiind un adevărat simbol care marchează învierea lui Iisus Hristos.

ADVERTISEMENT

Tradiția spune că în Vinerea Mare, ouăle trebuie vopsite cu roșu, aceasta fiind culoarea care simbolizează sângele Mântuitorului. De-a lungul timpului, paleta de culori s-a extins, astfel că, în prezent, românii pun pe masă zeci de ouă vopsite în diverse culori, de la verde, la galben, albastru sau alte nuanțe îndrăznețe, precum auriu sau argintiu.

Din acest motiv, unele persoane se pot trezi că au vopsit mai multe ouă de Paște decât pot consuma. Chiar dacă le depozitează la frigider, este important de știut că ouăle fierte, indiferent de context, au un termen maxim de păstrare.

ADVERTISEMENT

Ouăle fierte de Paște pot sta în frigider între 7 și 10 zile. Este recomandat să fie depozitate într-o cutie specială, astfel încât să nu absoarbă alte mirosuri din frigider. De asemenea, ouăle păstrate în coajă vor rezista mai multă vreme decât cele decojite.

Cum poți afla dacă ouăle fierte pentru Paște mai pot fi consumate

Chiar dacă nu s-au scurs cele 10 zile în care ouăle de Paște se păstrează la frigider, este bine să le verifici înainte de a le consuma. Există mai multe trucuri care îți arată dacă ouăle sunt bune și nu îți pun în pericol sănătatea dacă le consumi.

ADVERTISEMENT

Poți verifica ouăle fierte de la Paște cu ajutorul testului apei. Dacă acestea plutesc, înseamnă că nu mai sunt bune și că încep să se strice. În schimb, dacă se scufundă și rămân orizontale, înseamnă că le poți consuma fără nicio problemă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, un alt test la fel de sigur este testul mirosului. După ce îl decojești, oul ar trebui să nu aibă deloc miros. În schimb, dacă simți un miros ciudat, atunci înseamnă că cel mai bine ar fi să nu îl consumi.

Ce se întâmplă dacă mănânci ouă vechi

Ouăle vechi, indiferent de modul în care au fost păstrate, sunt reale pericole pentru organism. Consumul de ouă vechi și alterate poate provoca intoxicații alimentare și poate duce la apariția diareei, a febrei sau a durerilor abdominale.

Ouăle alterate pot duce și la senzația de greață. De obicei, aceasta apare din cauza texturii ciudate și a mirosului greu, ceea ce le face mai greu de consumat și de digerat.

Tags: