Peștele este recomandat de specialiști, având numeroase proprietăți pentru sănătate, și poate fi gătit în diferite moduri. Totuși, alege cu grijă cantitățile atunci când îl pregătești, pentru că dacă nu-l mănânci pe tot, termenul de valabilitate nu este prea mare.
Peștele este un aliment bogat în substanțe nutritive, recomandat de către nutriționiști. Însă, este și un produs care se strică rapid. Explicația constă în faptul că în apă, mediul din care provine, se înregistrează temperaturi diferite față de aer, presiuni distincte și variații în concentrația de oxigen.
Astfel, după ce este scos la aer, peștele devine ușor perisabil, căci la schimbarea mediilor, microorganismele se dezvoltă cu rapiditate. Gabriela Isopencu, conf. dr. ing. Gabriela Isopencu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii, a dezvăluit că peștele nu trebuie păstrat foarte mult timp nici după ce a fost gătit.
„Cel târziu a doua zi. Peștele e cu atât mai sensibil decât celelalte produse, trebuie să fie bine preparat termic și îl consumăm cel târziu a doua zi, nu încercăm să ne facem provizii de pește gătit la frigider!”, a dezvăluit specialista.
Astfel, odată ce ai gătit peștele, asigură-te că îl poți mânca rapid, pentru a evita riscurile. În plus, nici congelarea nu reprezintă cea mai bună soluție pentru a păstra peștele un timp îndelungat.
Clostridiile sunt bacterii specifice peștilor, motiv pentru care aceștia se consumă proaspeți. Lăsat în aer, peștele dezvoltă rapid histamină, o substanță asociată reacțiilor alergice.
Murarea în oțet, conservarea în ulei sau saramură, afumarea, sărarea și uscarea sunt, în schimb, metode de conservarea care mențin calitățile nutriționale ale peștelui. În congelator, lipidele prețioase din pește se deteriorează. Acestea sunt grăsimi polinesaturate, cu proprietăți antiinflamatorii și rol protector pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge.
Gabriela Isopencu a spus cum trebuie păstrat și consumat peștele, pentru a evita riscurile de îmbolnăvire. „Își schimbă textura foarte mult, este foarte sensibil și degradabil.
Unii pești oceanici sunt aduși congelați și îi aducem acasă și nu îi recongelăm sau au fost congelați și nu s-au dezghețat complet, nu recongelăm. Îi preparăm termic după decongelare și nu îi recongelăm!”, a spus experta, conform stirileprotv.ro.