Life

Cât timp rezistă peștele la frigider. Cum îți dai seama dacă mai poate fi consumat sau nu

Cât rezistă peștele proaspăt și câte zile îl poți păstra la frigider. Iată cum să verifici dacă mai este sigur pentru consum.
02.01.2025 | 09:19
Cat timp rezista pestele la frigider Cum iti dai seama daca mai poate fi consumat sau nu
Cât timp rezistă peștele la frigider. Foto: freepik.com

Ai rămas cu pește gătit după masa de Revelion și nu știi până când poți să-l mai consumi? Mulți fac greșeala să păstreze peștele la frigider mai mult decât ar trebui, riscând probleme serioase de sănătate. Cât timp rezistă, de fapt?

Cât poate să reziste peștele la frigider ca să mai fie bun de mâncat

Deși este o sursă excelentă de proteine și omega-3, peștele este un aliment perisabil care poate deveni un real pericol pentru sănătate dacă nu este păstrat corect. Are un timp limitat de păstrare la frigider, chiar și în condiții optime de temperatură.

Conform experților, peștele prăjit sau gătit la cuptor poate fi păstrat în siguranță la frigider pentru maximum 36 de ore, cu condiția ca temperatura să fie între 2 și 5 grade Celsius, relatează playtech.ro.

După 48 de ore, chiar dacă aspectul este în regulă și pare comestibil, există riscul dezvoltării bacteriilor periculoase. În acest interval pot apărea Listeria monocytogenes și Clostridium botulinum, care pot provoca intoxicații alimentare severe.

Peștele poate să fie mai predispus la alterare decât alte tipuri de carne din cauza structurii proteice și a conținutul ridicat de apă.

Ca să îl păstrezi corect, peștele trebuie pus în recipiente închise ermetic sau acoperit bine cu folie alimentară. Mai mult, trebuie să evităm contactul cu alte alimente din frigider pentru a preveni contaminarea încrucișată.

Cum își dai seama dacă peștele gătit s-a alterat

Mai întâi de toate, să nu pui peștele cald direct în frigider până nu se răcește complet. Temperatura ridicată poate afecta funcționarea frigiderului și poate accelera dezvoltarea bacteriilor.

Apoi, primul și cel mai evident semn că peștele s-a alterat este mirosul neplăcut sau acru. În cazul acesta, trebuie aruncat numaidecât.

De asemenea, dacă textura se modifică și devine lipicioasă sau observăm modificări de culoare, peștele nu mai este bun pentru consum.

În cazul în care avem dubii despre prospețimea peștelui, este întotdeauna mai sigur să renunțăm la consumul lui decât să ne expunem riscurilor.