Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Inclusiv românii sunt mari consumatori, iar adesea fără ea nu-și pot începe ziua. Cei care au dezvoltat o adicție, mai ales pentru cafeaua la ibric, nu reușeșc să fie energici și să se concentreze pe ceea ce au de făcut.
Mulți români preferă cafeaua la ibric, deoarece au impresia că are un gust mai intens. Dincolo de asta, experții au concluzionat în urma a numeroase cercetări faptul că mare parte dintre persoane nu cunosc timpul ideal de fierbere a unei cafele la ibric.
Pentru a prepara o cafea la ibric aveți nevoie de 7 sau 10 grame de cafea, apă rece și, opțional, zahăr, îndulcitor, lapte, ciocolată, caramel sau unt. Puneți apa în ibric, cam până la jumătate, și adăugați o linguriță de cafea sau cantitatea dorită.
Cafeaua se va urmări cât timp este pe aragaz, pentru că fierberea poate începe oricând. Nu lăsați să dea mult timp în clocot, fiindcă va ieși din recipient. Dacă bulele sunt foarte dense, ridicați ibricul de pe foc și repetați această mișcare un minut.
Când spuma se va ridica este semn că ibricul trebuie îndepărtat. Nu turnați încă în cești, așteptați ca totul să se așeze, iar zațul de cafea să ajungă pe fundul ibricului. În jur de 5 minute sunt suficiente, după care puteți bea liniștiți cafea.
De-a lungul timpului, s-a răspândit ideea că nu trebuie să bem mai mult de o cafea pe zi. Medicul nutriționist Mihaela Bilic susține că nu ar fi nicio problemă să consumăm chiar și un număr de 5 cafele zilnic, fiindcă ”bobul de cacao și bobul de cafea sunt miracol pe pământ”.
”Trei, minim, ca să ne facă bine. Trei, cinci cafele. Eu nu reuşesc să beau suficientă cafea… bobul de cacao şi bobul de cafea sunt miracol pe pământ. Consumul de cafea de-a lungul vieţii te protejează de toate maladiile degenerative, neuronale, de Alzheimer, de Parkinson, de belele alea… tocmai pentru că ai băut cafea şi celula nervoasă a stat trează”, a spus Mihaela Bilic în podcastul Oanei Andoni, ”Cafea cu visuri”.
Pentru un plus de sațietate, același medic ne sfătuiește să adaugăm laptele în cafea, în special dacă suntem la dietă și ne dorim să nu mai simțim senzația de foame atât de frecvent, încât să reușim să pierdem din kilogramele pe care le-am acumulat.
”Dacă vrem să avem și beneficiul că ne ține foame și ne ține stomacul plin, atunci punem și lapte. Persoanele care țin dietă pot să o consume pentru a mânca mai puțin. Poate să fie un lichid care hidratează, dar și un aliment care ține de foame și ține stomacul plin câteva ore. Deci, bem cafea cu lapte când vrem stomacul plin și astfel o avem ca aliment”, a mai precizat Mihaela Bilic în cadrul rubricii ”Doctor de bine” de pe Protv.