Cât timp se fierbe gemul de fructe? E foarte important să cunoști mici detalii care te pot ajuta să te bucuri de un preparat delicios. Pot părea banale la prima vedere, însă pot salva situația.
Toată lumea adoră fructele, dar și legumele. Iar avantajul este că ne putem bucura de ele și iarna, dar și toamna. Putem face gemuri, dulceață și totodată le putem încorpora în numeroase preparate.
Când vine vorba de rețeta pentru gem sau dulceață, lucrurile nu par deloc complicate. Adevărul este că dincolo de fructele alese, timpul de fierbere este unul esențial. În caz contrar, întreaga rețetă poate fi ruinată.
Cât timp se fierbe gemul de fructe, de fapt? În primul rând contează foarte mult ce fructe folosești. Totodată, un alt aspect important îl reprezintă și amestecarea acestora în timpul procesului de fierbere.
Înainte de toate trebuie menționat faptul că există două moduri prin care poți să faci gem. Cel clasic, sau cel accelerat. Diferența o face tehnologia de gătit. Totuși, modul clasic rămâne cea mai bună alegere.
Cât zahăr se pune în gem? La fructele acre se utilizează mai mult zahăr, mai exact un raport de 1, 1,2. În cazul fructelor dulci pe de altă parte, cantitatea de zahăr care se adaugă va scădea cu o treime.
Fructele cu zahăr se pun la foc, iar mai apoi se lasă să fiarbă între 10 și 30 de minute. Și totuși cât timp se fierbe gemul de fructe? 10 sau 30 de minute? Fructele pe care le alegi îți vor da răspunsul.
Astfel, dacă faci gem de zmeură, acesta trebuie să stea la fiert între 10-15 minute după ce procesul a început deja. De cealaltă parte, pentru gemul de căpșuni ori coacăze, timpul de fierbere crește până la 15-20 de minute.
Gemul de caise și cireșe necesită 20 de minute de fierbere, iar la fel și cel de prune. Gemul de măr și păr trebuie să stea la fiert între 15-20 de minute. Dacă ții prea mult fructele la fiert, se vor pierde nutrienți, iar gustul s-ar putea să nu fie cel dorit.