Prezentatorul emisiunii MediCool, de la Antena 1, a explicat într-un clip de pe social media cât timp se fierbe oul pentru a te bucura de toate beneficiile. Recomandările medicului Mihail Pautov sunt ușoare și pot fi ținute de fiecare persoană în parte.
Mihail Pautov, unul dintre cei mai cunoscuți doctori români, are întotdeauna sfaturi prețioase pe rețelele de socializare, fie în podcast-ul pe care-l moderează, fie pe paginile sale. Recent, a dezvăluit cât se fierbe un ou pentru a fi perfect.
Pentru a fi sănătos acesta nu trebuie să se lase pe aragaz două minute, pentru că în felul acesta nu este gătit suficient. De asemenea, va fi greu de digerat pentru organism. Mai mult, absorbția proteinelor devine mult îngreunată.
Cel mai bine ar fi să se lase la fiert aproximativ șase minute. Aceasta este varianta optimă pe care o recomandă moderatorul de la Antena 1. Vedeta susține că un ou care se fierbe cel puțin opt minute va fi perfect gătit.
Așadar, cu cât oul este mai bine preparat termic, cu atât digestia și absorbția proteinelor sunt mai eficiente în corpul uman. Mihail Pautov îi îndeamnă pe oameni să consume cât mai multe ouă pentru că au în compoziția lor colină, un nutrient bun pentru creier și ficat.
„Ideal este ca albușul să fie complet gătit. Nu putem spune asta și despre gălbenuș, el poate să fie ușor moale. Ideal și cel mai bine absorbabil este când și gălbenușul este gătit complet.
Un ou fiert timp de două minute este foarte puțin făcut. O să fie greu de digerat, iar absorbția proteinelor și digestia lor din acest ou se fa face foarte greu”, a explicat Mihail Pautov într-o filmare de pe TikTok.
„Oul fiert timp de șase minute este deja varianta care se apropie de cea mai bună digestie. Cele mai bune variante sunt la opt minute, 10 minute și tot așa, adică oul cât se poate de gătit”, a completat Mihail Pautov.
Medicul susține consumul de ouă în rândul populației datorită proprietăților pe care le are acest aliment. Specialistul consideră că este necesar ca fiecare persoană să mânânce cel puțin trei ouă în fiecare zi, dimineața sau pe parcursul zilei.
Ouăle reprezintă o sursă bogată de proteine de înaltă calitate, esențiale pentru o alimentație sănătoasă. În plus, sunt ideale pentru reducerea consumului caloric pe parcursul zilei. Acestea sunt bogate în vitaminele A, D, E, K, B2, B12 și minerale esențiale, cum ar fi fosfor, seleniu și zinc.
Totodată, ouăle cele mai bune sunt cele de la țară, însă oamenii trebuie să fie atenți de la cine le cumpără. Mihail Pautov spune că ouăle bune din comerț sunt cele cu cifra 0 (ou bio) sau 1 (ou de la găini crescute în aer liber). Cele cu 2 sunt ouă care vin de la crescute la sol, dar în hale fără lumină.