Mai exact, românii care vor neapărat să-și completeze anii de vechime în muncă mai pot să își achite contribuțiile doar până la finele lunii august. Până acum aproximativ 30.000 de oameni au cotizat deja și au adus la bugetul statului 300 de milioane de lei, în condițiile în care majoritatea au lucrat la negru până acum.
Bogdan Cainopschi este unul dintre românii care au ales să-și plătească retroactiv șase ani de vechime de muncă, pentru că a lucrat pe cont propriu în domeniul instalațiilor și a sărit peste partea în care trebuia să-și achite contribuțiile, conform PRO TV. ”Plătesc 40 de mii. Nu am avut carte de muncă–trebuia să capitalizez bani, după ce i-am strâns am venit să îi aduc aici”, a explicat bărbatul.
Un alt bărbat, venit tocmai din America, a stat la coadă pentru a-și cumpăra doar câteva luni rămase pentru a ieși la pensie. Tot aici stătea la coadă și o femeie care a decis să achite contribuțiile pentru o prietenă stabilită în Australia. ”Este prietena mea, a fost profesoară de engleza, îi lipseşte un an”, explică românca.
Majoritatea oamenilor care își cumpără acum vechime sunt români plecați la muncă în străinătate, care au muncit o perioadă scurtă în România. Mulți dintre ei au lucrat la negru, în timp ce alții nu au fost asigurați de angajator. Conform datelor oficiale de la Casa de Pensii, la nivel național există peste 27.000 de astfel de contracte, încheiate recent.
Contribuțiile se plătesc la nivelul salariului minim pe economie. Așadar, pentru 3.000 de lei brut, un român trebuie să vireze 750 de lei, astfel că în conturile Casei de Pensii s-au strâns 300 de milioane de lei. Alina Frățică, șef al departamentului care se ocupă cu ”vânzarea” de vechime, a explicat că pot fi achiziționați maximum 6 ani de vechime de către o persoană.
”Poți cumpăra vechime maxim 6 ani, acești 6 ani pot fie toți anii în același timp sau perioade disparate – există persoane care vin şi cumpără și își măresc această contribuție”, a explicat Alina Frățică. Guvernul României, în nevoia disperată de a face bani, le-a permis românilor să își completeze stagiul minim de cotizare de 15 ani, însă termenul va expira la finele lunii august 2023. Important de reținut, contribuțiile nu se plătesc pentru pensia anticipată.
Între timp, Guvernul a anunțat că bătrânii cu venituri mici vor fi supuși unor analize, iar cei care au cotizat mai puțin de 15 ani vor avea dreptul la indemnizație socială. Mai mult, dacă pensia va fi mai mică decât această indemnizație socială, pensionarii se vor alege doar cu această indemnizație
“O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii”, a transmis Ministerul Muncii.
În România, peste 1 milion de oameni trăiesc cu o pensie minim garantată în valoare de 640 de lei pe lună. Potrivit noii formule de calcul, pensionarii cu o vechime de minim 15 ani vor primi 45% din salariul minim brut, la care se va adăuga 1% din salariul minim brut pentru fiecare an lucrat în plus. Trebuie ținut minte că recalcularea pensiei se poate face la cerere.