Sarmalele în foi de varză murată sunt unele dintre felurile de mâncare preferate de mulți români, dar cât timp trebuie să le lași la fiert ca să îți iasă delicioase?
Printre cele mai apreciate feluri de mâncare consumate în România se numără sarmalele, mai ales de sărbători. Multe gospodine le gătesc, însă, și fără să fie o anumită ocazie specială.
Pentru a pregăti cele mai bune sarmale, este important să ții cont de mai multe detalii, precum tipul de carne, dar și utilizarea unui vas corespunzător și de timpul de fierbere.
De altfel, sarmalele trebuie gătite la foc mic. În cazul acestui fel de mâncare, durata de gătire depinde de tipul de carne pe care îl folosești.
De exemplu, dacă prepari sarmale din carne de curcan, acestea au nevoie de un timp de gătire mai mic. Pe de altă parte, dacă ai carne de vită sau de porc, atunci este necesar să gătești sarmalele pentru mai mult timp.
În privința vasului de gătit, este recomandat să folosești o oală din ceramică, lux sau fontă, întrucât sarmalele vor ieși mult mai delicioase.
Dacă gătești sarmale în foi de varză murată, atunci timpul de fierbere ar trebui să fie de minimum două ore. O altă variantă este să gătești sarmalele la cuptor, pentru o aromă mai puternică.
Dacă optezi pentru sarmalele cu carne de porc, ai nevoie de următoarele ingrediente: 500 g carne tocată de porc, cu minimum 30% grăsime, 65 g orez, o ceapă, 3 linguri de ulei, sare și piper.
Lista de ingrediente include cimbru uscat, mărar uscat, varză murată, boia dulce, 200 ml suc de roșii și 200 g de afumătură. Ultimul ingredient este, însă, opțional.
Foile de varză trebuie desfăcute, apoi lăsate în apă rece pentru aproximativ 30 de minute. Nu trebuie să fie prea acră sau prea sărată, deoarece gustul sarmalelor ar putea fi afectat.
Ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei, apoi se adaugă niște sare. Atunci când ceapa devine translucidă, se adaugă orezul spălat, piperul, boiaua, cimbrul și mărarul uscat. Ingredientele se călesc pentru câteva minute.
Amestecul se lasă la răcit, după care se adaugă peste carnea tocată. Compoziția se amestecă bine, după care se pregătesc sarmalele.
Pe fiecare foaie de varză se pune o lingură de compoziție și se rulează strâns. E important să te asiguri că sigilezi capetele.
Se adaugă, pe fundul vasului în care urmează să fierbi sarmalele, câteva foi de varză murată. În acest fel, vei putea preveni lipirea sarmalelor, potrivit delicatese.net.
Sarmalele trebuie aranjate în straturi și se lasă un spațiu gol în mijloc. În acel spațiu se adaugă puțină varză tocată și afumătura, dacă folosești și acest ingredient, deoarece sarmalele vor avea un gust mult mai bun.
După ce aranjezi sarmalele, se adaugă sucul de roșii, apoi apă, pentru ca acestea să fie complet acoperite de lichid. Se pun câteva foi întregi de varză murată deasupra. Vasul se pune la foc.
Se lasă la fiert sarmalele la foc mic, timp de două ore. Din când în când, vasul se rostogolește ca să eviți arderea. Dacă lichidul se evaporă, nu uita să mai adaugi apă.
După ce trec două ore, sarmalele pot fi mutate la cuptor pentru încă 30 de minute sau chiar o oră, pentru a le rumeni. Poftă bună!