News

Cât timp vei mai putea rămâne anonim pe internet? Marile site-uri te vor constrânge să le dovedești că tu ești chiar tu

Internetul devine un loc din ce în ce mai restrictiv, iar limitele de vârstă ar putea fi verificate cu documente oficiale în viitor.
28.10.2021 | 11:17
Cat timp vei mai putea ramane anonim pe internet Marile siteuri te vor constrange sa le dovedesti ca tu esti chiar tu
Cât timp vei mai putea rămâne anonim pe internet? Marile site-uri te vor constrânge să le dovedești că tu ești chiar tu. Sursa foto: pixabay.com.
ADVERTISEMENT

Anonimitatea este, în continuare, unul dintre avantajele internetului. Încă poți să faci foarte multe lucruri pe web fără să îți dezvălui identitatea.

Totuși, tocmai acest aspect al rețelei globale ar putea fi pus în pericol în viitor, iar primii pași au început să fie făcuți deja.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță, te-ai lovit nu o dată de restricții de vârstă pe site-uri diverse, îndeosebi pe cele care livrează conținut pentru adulți.

Aceste restricții sunt mai degrabă formalități, pentru că un site nu te obligă în mod real să îți confirmi vârsta. E suficient să apeși ”am peste 18 ani” pentru a te bucura de conținut.

ADVERTISEMENT

În realitate, însă, această restricție de vârstă începe, încet dar sigur, să fie impusă într-un mod real, iar asta ar putea afecta anonimitatea internetului, printre altele.

Restricțiile de vârstă pe internet devin o realitate palpabilă

În ultimii ani, giganții din domeniul online s-au trezit atacați pe toate fronturile: părinții, activiștii și legiuitorii au criticat în termeni duri imposibilitatea companiilor de a-i proteja pe copiii care accesează internetul în fața diverselor pericole.

ADVERTISEMENT

Ca urmare a acestor atacuri susținute, se întâmplă acum o schimbare. Companii, dar și guverne din diverse țări încep să impună restricții reale de vârstă pe internet.

Japonezii care vor să folosească Tinder trebuie să-și dovedească vârsta cu un document oficial, jucătorii de Roblox trebuie să ofere un document oficial și o fotografie prin care să dovedească faptul că acesta le aparține dacă vor să participe la chaturi vocale. Legile germane și franceze obligă site-urile cu conținut erotic să verifice vârsta utilizatorilor.

ADVERTISEMENT

Schimbările ce au devenit mai accentuate în ultimii doi ani pot afecta posibilitatea utilizatorului de a rămâne anonim. Internetul te constrânge din ce în ce mai tare să dovedești că ești cine susții că ești.

Legiuitorii din Washington au început să lucreze la noi reglementări, după ce o fostă angajată Facebook a dezvăluit că firma lui Zuckerberg știa că produsele sale fac rău tinerilor.

Există o mulțime de critici cu privire la impunerea verificării vârstei, deoarece poate afecta confidențialitatea, limita libertatea de exprimare și poate să dăuneze comunităților facilitate de anonimitatea online.

Guvernele autoritare folosesc ideea protejării copiilor ca argument pentru limitarea libertății de exprimare. China a interzis recent site-urile care fac topuri ale celebrităților, afirmând că este vorba de o ”cultură toxică ce otrăvește mințile copiilor.”

”Vom vedea mai frecvent verificări ale vârstei? Cu siguranță”, spune Hany Farid, profesor de inginerie la University of California, care arată că există o problemă reală în ceea ce privește siguranța copiilor pe internet.

Totuși, Farid avertizează că trebuie luate măsuri bine gândite, deoarece soluția ar putea fi mai dăunătoare decât problema inițială.

Utilizatorii ar putea oferi informații sensibile unor site-uri nepregătite să le gestioneze

O schimbare în regulile UE privind serviciile video și audio îi obligă pe deținători să-i protejeze pe minori, iar asta ar putea implica și o formă de verificare a vârstei.

Google a reacționat anul trecut și a declarat că va cere anumitor utilizatori de YouTube să ofere un act de identitate sau detaliile unui card înainte să le fie permis accesul la videoclipuri pentru adulți.

Facebook explorează opțiuni similare, iar în urmă cu câteva luni, compania anunța că dezvoltă sisteme prin care să îi identifice pe utilizatorii ce mint cu privire la vârsta lor. Și în acest caz, una dintre variante ar putea fi furnizarea de documente oficiale.

Majoritatea metodelor din prezent necesită folosirea unor înscrisuri oficiale pentru dovedirea vârstei. Unele companii, însă, testează implementarea de software care să aproximeze vârsta unei persoane.

Criticii acestor sisteme de verificare spun că utilizatorii vor fi constrânși să ofere informații sensibile unor site-uri care nu au întotdeauna resursele necesare pentru a preveni atacuri cibernetice.

”Oricum ar fi, e o cantitate uriașă de date ce poate fi exploatată”, spune Daly Barnett, de la Electronic Frontier Foundation, un grup ce militează pentru confidențialitate și libertate de exprimare online.

Companiile și guvernele spun că există anumite prevederi care să tempereze temerile. Ar urma să existe limite pentru durata de timp a stocării datelor.

Roblox a cântărit mai multe opțiuni și le-a arătat unor adolescenți diverse metode de verificare.

Una dintre acestea le cerea jucătorilor să intre într-un apel video, iar alta se baza pe verificarea bazelor de date oficiale. Chris Aston Chen, senior product manager în cadrul companiei, spune că jucătorii s-au orientat mai degrabă către folosirea de documente oficiale, considerând că e o variantă sigură și la îndemână.

O astfel de tehnologie îi va ajuta pe cei de la Roblox să țină departe jucătorii ce au fost suspendați anterior. Când vor încerca să înregistreze un nou cont folosind același document, vor fi împiedicați de platformă să facă asta.

Alte servicii, însă, evită să constrângă utilizatorii să-și dezvăluie prea multe date personale.

Twitter face ”opinie separată” în lupta pentru așa-zisa siguranță online

Twitter oferă această opțiune dar nu o cere în mod obligatoriu. Dacă utilizatorii vor să vadă conținut pentru adulți (existând o preoponderență a acestuia pe Twitter), platforma îi înștiințează cu privire la asta, dar nu-i obligă să-și dovedească vârsta.

”Conversația liberă este unul dintre pilonii Twitter și credem că oamenii au dreptul să vorbească sub pseudonim cu întreaga lume”, spune Nick Pickles, director senior de strategie și politici publice globale al Twitter, ”fără să necesite foarte multe date personale înainte de oferirea accesului la servicii.”

Schimbările ar putea afecta mai multe categorii de persoane. Recunoașterea facială poate da greș în cazul femeilor sau al persoanelor cu tenul închis la culoare. În plus, verificările stricte de vârstă ar putea împiedica dizidenții politici să vorbească liber, protejați de anonimat.

Cu siguranță, cele mai multe verificări de vârstă apar pe site-urile cu conținut pornografic. Pe lângă Germania și Franța, alte țări precum Polonia, Canada și Filipine iau în considerare legi care să oblige aceste site-uri să ceară verificarea vârstei.

”Internetul a fost creat de către adulți, pentru adulți, și cred că una dintre provocările mari din prezent este să creăm un sistem care dovedește că un copil chiar este un adult pe net”, spune Julie Inman Grant, care lucrează la Comisia de Siguranță Online din Australia, relatează nytimes.com.

Rămâne de văzut cum vor răspunde utilizatorii presiunilor din ce în ce mai mari privitoare la dezvăluirea vârstei prin forme de identificare precum cea a unei cărți de identitate, a unui permis de conducere sau a unui pașaport.

ADVERTISEMENT
Tags: