Nimănui nu-i place să vadă gândaci alergând prin bucătărie. E o priveliște care ne întoarce stomacul pe dos. Află cum poți scăpa definitiv de ei?
Gândacii de bucătărie sunt una dintre cele mai enervante probleme cu care se confruntă mulți proprietari. Aceste insecte persistente pot supraviețui mai mult decât ne-am dori în casele noastre. E destul de greu să scapi de ele. Află cât trăiesc, de fapt, și cum să-i elimini în mod eficient.
În România, există patru specii principale de gândaci care invadează frecvent spațiile locuite: gândacul german, cel american, gândacul de orient și gândacul cu bandă brună. Dintre acestea, gândacul german este cel mai des întâlnit în bucătării și restaurante, deoarece se adaptează în orice condiții de mediu și se reproduce foarte rapid, notează lovedeco.ro.
În medie, durata de viață a gândacilor de bucătărie variază între 3 luni și 2 ani de zile, în funcție de specie.
Gândacul german (Blattella germanica) se distinge prin culoarea sa maro deschis și cele două dungi negre paralele de pe cap. Cu o lungime de 1,3 – 1,6 cm, acesta preferă mediile calde și umede, cum ar fi bucătăriile și băile.
Femelele pot produce până la 50 de ouă într-o singură ootecă, contribuind la răspândirea rapidă a acestei specii. Durata de viață a gândacului german variază între 100 și 200 de zile.
Gândacul american (Periplaneta americana) este considerabil mai mare, cu o lungime de 4- 5 cm. Acesta are o culoare roșcat-cafenie cu o margine galbenă în jurul pronotului. Se găsește adesea în subsoluri, canalizări, pivnițe, dar poate ajunge și în bucătării.
Cu o rată de reproducere mai lentă decât gândacul german, femela depune aproximativ 14-16 ouă pe ootecă. Această specie poate trăi până la 2 ani.
Gândacul de orient preferă locurile mai reci și umede, cum ar fi subsolurile și grădinile, dar și acesta poate ajunge în dulapurile din bucătărie. Durata de viață a gândacului de orient variază între 6 și 12 luni.
Gândacul cu bandă brună trăiește în locuri calde și uscate, fiind mai frecvent întâlnit în zonele înalte ale locuințelor și în camerele de zi. Aceștia ating o durata de viață mai scurtă, aproximativ 130-180 de zile.
În primul rând, trebuie să faci o curățenia riguroasă în locuința ta. Asta înseamnă aruncarea resturilor de mâncare, spălarea imediată a vaselor și golirea regulată a coșului de gunoi.
De asemenea, sigilarea crăpăturilor și a găurilor din pereți, podele și în jurul țevilor poate fi de mare ajutor. Poți folosi spumă sau silicon pentru a-i ține la distanță.
Ar fi bine să elimini sursele de umezeală și apă stătută pentru a crea un mediu mai puțin prielnic pentru supraviețuirea gândacilor.
În cazul infestărilor severe, pentru a combate intrușii, poți folosi capcane cu lipici, gelurile insecticide sau spray-uri pentru gândaci.