Cât trebuie să lași fasolea la fiert dacă vrei să se facă mai repede, dar să fie și gustoasă? Există câteva secrete pe care doar unele gospodine le cunosc, dar care pot face diferența la final.
Fasolea este delicioasă, dar și sănătoasă. Un inconvenient pentru multe gospodine îl reprezintă timpul de gătire însă. Durează câteva ore de cele mai multe ori pentru ca preparatul final să fie gata.
Există însă câteva trucuri pe care toate gospodinele ar trebui să le cunoască. În acest mod salvează timp în bucătărie și totodată se vor bucura și de un preparat cât se poate de aromat și delicios.
Cât trebuie să lași fasolea la fiert, de fapt? Înainte de toate e bine să știi că timpul poate varia de la un soi la altul. Există un tip de fasole care fierbe mai repede, în timp ce altul are nevoie de ore bune. Mai exact, avem patru tipuri de fasole.
Fasole albă, spre exemplu, fierbe cel mai repede. De cealaltă parte, fasolea pestriță este mai groasă, deci automat fierbe mai greu, în timp ce fasolea roșie și cea neagră fierb de asemenea ceva mai greu. Cât trebuie să lași fasolea la fiert însă?
Timpul pornește de la 45 de minute, dar poate ajunge și la 4 ore. Diferența o face mărimea boabelor, dar și calitatea apei. De asemenea, contează și dacă fasolea este veche sau nu. Spre exemplu, fasolea de anul trecut va fierbe întotdeauna mai repede decât una de 2-3 ani.
Și totuși ce să facem ca fasolea să fiarbă mai repede, dar totodată să nu își piardă aroma? Specialiștii ne recomandă să o înmuiem în apă caldă cu câteva ore înainte. Recomandat ar fi să stea întreaga noapte la înmuiat și să fie preparată a doua zi.
Totodată, boabele trebuie să stea într-un loc rece unde să nu fermenteze, precum la frigider, ori pe balcon. Ulterior, apa în care boabele s-au înmuiat trebuie aruncată. Se pun apoi boabele într-o altă oală, cu o apă nouă și se fierb de alte trei ori.
De fiecare dată se schimbă apa. Iar un ingredient cheie e bicarbonatul de sodiu. Dacă vrei ca fasolea să fiarbă mai repede, adaugă 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu la 500 g boabe de fasole. Nu contează că e vorba de fasole veche sau nouă, pentru că timpul de fierbere va fi scurtat.
Iar în tot acest timp nu se adaugă sare deloc. Poate multe persoane nu știu, dar sarea poate îngreuna procesul fierberii și poate face boabele tari. Astfel, e bine să o adăugăm de abia spre final.