Chirie sau cămin, cât îl costă pe un student fiecare variantă. Cererea mare a aruncat în aer prețul locuințelor, în timp ce tinerii care abia au intrat la facultate abia dacă mai găsesc locuri de cazare.
Guvernul plănuiește să dea bani pentru construirea unor noi cămine studențești. Astfel, șapte campusuri din țară ar urma să aibă mai multe spații de cazare, dar în tot ce acest timp, studenții abia mai găsesc locuri libere la căminele de stat.
„Ministerul Educaţiei va primi în plus 40 mil. lei necesari pentru continuarea investiţiilor în extinderea spaţiilor de cazare şi de învăţământ”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
Până atunci, cei mai mulți tineri abia intrați la facultate sunt obligați să-și caute apartamente de închiriat. Dar și proprietarii profită de începutul anului universitar, astfel că au stabilit niște chirii uriașe.
Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea din Oradea se numără printre acele centre care ar putea avea mai multe spații de cazare. Dar până atunci, pentru următorul an situația este critică.
„E o perioadă în care se cazează studenții, dar nu prea mai sunt locuri. E full”, a spus un tânăr. Prin urmare, atunci când vine vorba despre întrebarea cămin sau chirie?, studenții sunt forțați să se îndrepte către a doua variantă.
Un alt tânăr a adăugat faptul că sunt prea mulți studenți care nu au unde să stea. „Ştiu că șeful de cămin se plângea că are studenți pe care nu are unde să îi bage. Se strâng mulți la început sunt o grămadă de studenți care nu au spațiu”, a spus acesta.
În urmă cu un an, 10% dintre studenți nu au mai prins locuri la cămin. Din aceștia, 80% au plătit chiria din banii părinților. Și mai mult de jumătate dintre ei s-au încadrat în bugetul de 300 de euro, cu mult peste 290 de lei pe lună, tariful pentru o cameră la cămin la plătit de studenții de la Politehnică.
Cei mai mulți studenți își doresc apartamente cu două camere, mobilate și renovate, cu centrală proprie. „Dacă ne uităm la zona Politehnică prin comparaţie cu anul trecut, avem o creştere de aproximativ 16% a preţurilor. În perioada iulie – septembrie observăm, în general, o creştere cu până la 50% a cererii”, a spus Răzvan Ceapă, reprezentant platformă online anunţuri imobiliare, conform observatornews.ro.
De menționat este, însă, că prețurile mici de la cămin vin la pachet cu condiții modeste. „Niște cămine noi ar fi foarte ok, căminele noastre sunt vechi și deloc renovate. La noi cel mai bun cămin sunt cele de la U, dacă prinzi la B e mai greu că e baie că comun”, a dezvăluit o fată.