News

Cât va costa energia electrică după ce Guvernul a modificat nivelul tarifelor plafonate. Variații mari de la un furnizor la altul

Guvernul a scăzut plafonul pentru compensarea energiei de la 300 la 255 kWh, astfel că facturile cu consum între aceste două valori vor crește considerabil.
03.09.2022 | 14:50
Cat va costa energia electrica dupa ce Guvernul a modificat nivelul tarifelor plafonate Variatii mari de la un furnizor la altul
Românii vor trebui să facă economii la consumul de energie/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit noii ordonanțe de urgență adoptate de către Guvern, vor exista două niveluri de compensare a facturilor la energie electrică, în funcție de consum.

Facturile peste 255 kWh vor fi foarte scumpe

Astfel, beneficiarii care se încadrează într-un consum de 100 de kilowați pe lună, vor plăti numai 68 de bani. În cazul în care consumul este între 100 și 255 kWh, prețul va fi de 80 de bani, diferența față de prețul real urmând să fie suportată de stat.

ADVERTISEMENT

După adoptarea ordonanței, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că marea majoritate a populației va beneficia de compensare. „Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare și compensare la energie și apreciem că astfel vor fi ferite de creșterile prețurilor la energie electrică și gaze”, a declarat Ciucă.

Însă în cazul în care pragul de 255kWh va fi depășit, facturile vor fi foarte mari. „Observatorul Prahovean” a făcut un calcul privind costurile unei facturi de 260 kWh, adică doar cu puțin mai mare de pragul maxim de plafonare.

ADVERTISEMENT

Pentru consumatorii care au trecut pe piața concurențiale, factura de 260 de kWh variază între 195 de lei la Hidro Electrica, 779 de lei – EON Energie România, 893.27 lei – RCS &RDS și pot ajunge la 1.362,66 lei la Enel Energie și 1.364,62 lei la Electrica Furnizare.

Costul maxim se poate apropia de 3.000 de lei

Însă cel mai mare tarif  este cel de la WE POWER TEAM SRL – 11,17 lei/kwh, ceea ce înseamnă că factura pentru 260 de kwh ajunge la 2.904,54 lei.

ADVERTISEMENT

În schimb, cei care au rămas pe piața reglementată, adică serviciul universal, tarifele vor fi mai mici, cel mai redus fiind cel oferit de Electrica Furnizare, 1,75 lei/kwh, iar cel mai mare de Tinmar, cu 9,86 lei/kwh.

În consecință, un consum de 260 de kWh duce la o factură de 456,23 lei la Electrica Furnizare și 2.564,2 lei la Tinmar.

ADVERTISEMENT

În cazul în care consumatorul are contract cu furnizor cu prețuri mari, are la dispoziție posibilitatea alegerii unui alt furnizor, procedura fiind gratuită și poate fi făcută oricând.

ADVERTISEMENT