Cât va costa vaccinul anti-Covid care va ajunge și în România. Anunțul producătorilor

Adrian Baciu   
în HotNews
22/11/2020, 16:29
Cât va costa vaccinul anti-Covid care va ajunge și în România. Anunțul producătorilor
Cât va costa vaccinul anti-Covid care va ajunge și în România. Anunțul producătorilor. Sursa foto: Hepta.ro

Cât va costa vaccinul anti-Covid? Iată o întrebare la care mulți vor să afle răspunsul și la care chiar producătorii unui astfel de tratament vin să-l ofere.

Astfel, compania farmaceutică americană Moderna, aflată foarte aproape de a scoate pe piață tratamentul, declară că va percepe guvernelor un preţ cuprins între 25 şi 37 de dolari pentru o doză din vaccinul anti-COVID-19.

Firma de peste ocean mai precizează că prețul variază în funcţie de cantitatea comandată, a spus, sâmbătă, directorul general al Moderna, Stephane Bancel.

Cât va costa vaccinul anti-Covid care va ajunge și în România

Compania Moderna a venit cu vești excelente în ultimele zile și a spus că vaccinul la care lucrează este eficient în proporție de 94,5%. Vestea a venit la o săptămână după ce firma germană BioNtech și compania farmaceutică Pfizer au raportat că vaccinul dezvoltat de ei are o eficiență mai mare de 90%.

Directorul companiei, Stephane Bancel, a dezvăluit că prețul pentru guvernele țărilor care doresc vaccinul va fi între 25 şi 37 de dolari pentru o doză. Costul final e decis în funcţie de volumul comandat.

”În concluzie, vaccinul nostru costă aproximativ la fel ca un vaccin contra gripei, al cărui preţ este cuprins între 10 şi 50 de dolari”, a precizat CEO-ul de la Moderna, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană, foarte aproape de un contract cu Moderna

Mai mult ca sigur, și România va beneficia de vaccinul celor de la Moderna, după ce discuţiile dintre Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri au ajuns la un stadiul extrem de avansat.

”Nu am semnat nimic încă, dar suntem aproape de un acord cu Comisia Europeană. Vrem să furnizăm vaccinuri Europei şi suntem implicaţi în discuţii constructive”, a spus Stephane Bancel, adăugând că este o ”chestiune de zile” până când contractul va fi gata.

La finalul acestei săptămâni, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Uniunea Europeană ar putea da undă verde la mijlocul lui decembrie vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna şi Pfizer/BioNTech.

UE a semnat deja un acord cu cei de la Pfizer/BioNTech. Pentru acest vaccin anti-coronavirus, statele din Euroa ar plăti mai puţin de 19,50 dolari pe doză.

Din ultimele informații, se pare că vaccinul Moderna este mai ușor de depozitat și păstrat decât Vaccinul Pfizer. Vaccinul Pfizer trebuie inițial menținut la aproximativ -75C, iar Moderna la doar -20C.

Închide ×