News

Cât va deconta UE din cheltuielile de combatere a epidemiei. Precizările premierului Ludovic Orban

12.09.2020 | 16:41
Cat va deconta UE din cheltuielile de combatere a epidemiei Precizarile premierului Ludovic Orban
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a anunțat că instituțiile publice din România implicate în combaterea epidemiei de coronavirus au cerut decontarea din fonduri europene a unor cheltuieli care se ridică la aproape 600.000.000 de euro.

Cererile de decontare au fost făcute atât de către instituții de la nivel central, cât și de către administrațiile locale, informează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Premierul a dat asigurări că fondurile utilizate pentru  rezolvarea crizei sanitare provocate de epidemia de COVID-19 vor fi decontate, cererile depuse fiind în acest moment în curs de procesare.

România așteaptă 600 de milioane de euro de la UE

Avem solicitări din partea tuturor entităţilor, inclusiv din partea autorităţilor locale, de decontare din fonduri europene pe cheltuielile COVID de aproape 600 de milioane de euro. Toate aceste solicitări sunt în procesare şi ele vor fi decontate. Vom procesa rapid toate solicitările şi vom deconta toate cheltuielile, evident, legale, care sunt făcute legal, care sunt făcute în conformitate cu legea”, a declarat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

El a îndemnat instituțiile publice să nu se ferească de a face achiziții necesare combaterii epidemiei, dacă cheltuielile sunt eligibile pentru finanțare europeană.

Să spui că nu faci achiziţii că îţi e teamă că nu îţi decontează, asta e o falsă scuză. Noi am pus la dispoziţie aceşti bani, banii există şi vom deconta orice cheltuială legală făcută în această categorie de cheltuieli pe care am stabilit că le finanţăm”, a afirmat şeful Guvernului.

ADVERTISEMENT

Instrumentul SURE, alte fonduri pentru  combaterea crizei provocate de epidemie

Pe lângă cheltuieli finanțate direct de către UE, România va avea la dispoziție, sub formă de împrumuturi în condiții avantajoase, și alte 4,1 miliarde de euro, bani destinați pentru finanțarea unor cheltuieli generate tot de către pandemie, precum șomajul tehnic și alte măsuri similare.

Cele 4 miliarde vor fi acordate României în cadrul Instrumentului SURE, una dintre pârghiile prin care Comisia Europeană vrea să ajute statele membre să depășească  dificultățile economice generate de pandemia de  SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Instrumentul SURE, cu  o valoare totală de 81,4 miliarde de euro, a fost adoptat de către Comisie pe 24 august și urmează să fie aprobat de către Consiliul European.

ADVERTISEMENT