News

Orice posibilă pană de curent, rezolvată în 6 ore, potrivit directorului Dispeceratului Energetic Național. Ce este sistemul ENTSO-E

Orice posibilă pană de curent la nivel european trebuie rezolvată în șase ore, prin sistemul ENTSO-E, spune directorul Dispeceratului Energetic Național, care exclude un „black-out” de zile în șir.
17.11.2021 | 17:06
Orice posibila pana de curent rezolvata in 6 ore potrivit directorului Dispeceratului Energetic National Ce este sistemul ENTSOE
ADVERTISEMENT

Directorul Dispeceratului Energetic Național (DEN), Virgiliu Ivan, spune că este nevoie de „solidaritate și că este o „obligație pentru toți consumatorii și furnizorii să ajute la evitarea unei pene de curent generale la nivelul întregii Europe. Oricum, el spune că, și dacă s-ar întâmpla, o pană de curent nu va fi una de durată, ci poate fi rezolvată în câteva ore.

Director DEN: Trebuie să facem apel la „solidaritate”

Directorul DEN spune că este o „obligație” a tuturor  participanților să asigure funcționarea sistemului european interconectat, ENTSO-E, și că toți trebuie să prespecte principiul „solidarității”.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să știm de asemenea că, la nivel european, în cadrul acestui sistem principalul aspect pe care îl urmărim este cel al solidarității. Este foarte important că suntem parte a acestui sistem interconectat, ENTSO-E, iar o problemă se rezolvă prin participarea tuturor celorlalți, este o obligație”, a mai precizat directorul DEN.

Potrivit reglementărilor europene în materie de energie, în cazul unei pene de curent, furnizarea de energie electrică pentru toți clienții trebuie să fie restabilită în cel mult 6 ore, lucru pe care Dispeceratul Energetic Național (DEN) al Transelectrica are posibilitatea de a-l îndeplini, a afirmat, miercuri, Virgiliu Ivan directorul DEN.

ADVERTISEMENT

El a detaliat ideea că în România se operează interconectat, pe plan european, în cadrul unei rețele energetice care cuprinde 34 de țări și 41 de furnizori de transport și de operatori de sistem.

„La vârf de consum din perioadele cele mai dificile se înregistrează până la 600.000 de MW. Astfel că 2.000 – 3.000 de MW care ar putea fi importați de una sau alta dintre țări nu reprezintă foarte mult”, a precizat Virgiliu Ivan, în cadrul conferinței Focus Energetic.

ADVERTISEMENT

Durata de repornire a alimentării trebuie să fie de maximum de 6 ore

Într-adevăr, în 2015 autoritățile europene au început să emită reglementări pentru gestionarea operatorilor de sisteme de transport de energie electrică. A existat o tranziție de la manualele de funcționare la normele europene având putere de lege, este pusă în practică de către toate țările din Europa.

„Astfel că activitatea de prevenire a unor astfel de situații este foarte serios tratată. În caz de black-out, regulamentele stabilesc ca durata de repornire a alimentării să fie de maximum de 6 ore, deci nu discutăm de întreruperi de alimentare care să afecteze populația Europei timp de zile. Dacă se întâmplă un astfel de eveniment, avem aceste capabilități de repornire în 6 ore, deci nu discutăm de ordinul zilelor”, a menționat reprezentatul DEN.

ADVERTISEMENT

El a mai adăugat că o pană de curent electric presupune ca cel puțin 50% din totalul consumatorilor rețelei electrice să rămână fără curent electric.

Circulă un „fake news” legat de o pană de curent în toată Europa

De câteva săptămâni, în mediul online din România a apărut un subiect care n-a reușit decât să îngrijoreze populația, pornind de la o înșiruire de informații care au fost distorsionate.

Este vorba de o presupusă întrerupere a curentului electric care ar urma să afecteze Europa într-un viitor apropiat și care va dura câteva zile. O știre gravă, dar falsă, care a fost prezentată în diverse moduri în presă, pornită de la un exercițiu.

ADVERTISEMENT