Momentan, Guvernul a anunțat plafonarea pentru încă trei luni a prețului la energie electrică. Potrivit Știrile PRO TV, furnizorii de energie electrică au trimis deja consumatorilor oferte pentru ”la vară”, cu prețuri majorate. Practic, prețuri care vor fi valabile după ce expiră plafonarea.
Astfel, unul dintre liderii de piață anunță un preț de 1,4 lei pe kwH, în condițiile în care acum acest tarif e plafonat la 0,68 lei. Alți furnizori au trimis o ofertă de 1,5 lei, în timp ce compania de stat a majorat cu 20 de bani kilowattul, până la 1 leu, cu mici diferențe.
Astfel, conform sursei citate, o gospodărie care consumă 80 kwh va plăti 112 la un furnizor, față de 54 de lei acum. Pe de altă parte, o gospodărie cu un consum mare de peste 300 kwh va simți o factură mai mare cu doar 30 de lei. Asta, pentru că plafonul aici nu schimbă dramatic situația față, fiind mic.
Ministrul energiei Sebastian Burduja a avertizat că fără această plafonare românii ar ajunge să plătească facturi aproape duble. De altfel, Burduja a anunțat că aceste măsuri au fost luate pentru a proteja consumatorii vulnerabili.
”Pot reflecta o situație de moment din piață, o situație care într-adevăr este caracterizată de prețuri mai mari. La gaz se poate constata o creștere de 65% pe piața europeană față de acum câteva luni, și la energie electrică de aproximativ 20-25%”, a declarat ministrul energiei.
Trebuie menționat că în funcție de evoluția de pe piața europeană nu e exclus ca ofertele să fie mai bune din iulie, atunci când plafonarea nu va mai fi valabilă. Laurențiu Urluescu, reprezentant AFEER, crede că prețurile pot fi ”corecte” după ce se va liberaliza piața.
”Este mecanismul oricărei piețe, în momentul liberalizării, se face concurența și cu cât concurența este mai mare, cu atât prețurile sunt mai corecte”, a declarat expertul. Cu toate acestea, Guvernul ia în considerare să îi ajute în continuare pe românii cu venituri scăzute.
”În momentul în care o gospodărie, după ce își plătește facturile la energie cade sub pragul de sărăcie relativă, care în România este undeva pe la 1.200 de lei pe membru de gospodărie, atunci să fie îndreptățit să primească o compensație sub forma unui voucher la energie”, a declarat expertul Corina Murafa.